Svetový obchod čelí najväčšej kríze za vyše 70 rokov

Voľný obchod vo svete čelí "najväčšej kríze" za viac než 70 rokov. Uviedol to v piatok šéf Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo.

Voľný obchod vo svete čelí „najväčšej kríze“ za viac než 70 rokov. Uviedol to v piatok šéf Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo.
Ako povedal v rozhovore pre britskú BBC v argentínskom Buenos Aires, kde sa koná schôdzka predstaviteľov najväčších ekonomík sveta G20, súčasná vlna protekcionistických opatrení ohrozuje voľný obchod. „Povedal by som, že toto je najväčšia kríza nielen pre WTO, ale pre celý multilaterálny obchodný systém od vzniku Všeobecnej dohody o clách a obchode (GATT) v roku 1947,“ uviedol Azevedo. V roku 1995 bola GATT nahradená práve WTO.
„Toto je moment, keď tie najzákladnejšie princípy organizácie, princípy spolupráce a nediskriminácie, sú napádané a spochybňované. Myslím si, že toto je veľmi vážna situácia,“ dodal šéf WTO.
Týka sa to najmä obchodného konfliktu Číny a USA, ktorý neustále narastá. Práve tento problém bude na summite dominovať. Čaká sa najmä na stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si-Ťin-pchinga, ktoré je naplánované na sobotu (1. decembra). Podľa Azeveda je nevyhnutné, aby sa „spôsob jednania“ medzi Čínou a USA posunul z úrovne „hrozieb, obvinení a ukazovania prstom na hľadanie riešení“.
Konflikt medzi Čínou a USA sa priamo týka aj WTO. Spojeným štátom sa nepáči rozhodovanie organizácie, ktoré považuje za nespravodlivé voči Washingtonu. USA preto blokujú menovanie nových sudcov do odvolacieho orgánu WTO, ktorý je kľúčový pri riešení sporov medzi štátmi. Ak sa spor medzi USA a WTO čoskoro nevyrieši, činnosť organizácie by už na budúci rok mohla byť paralyzovaná.
Azevedo v tejto súvislosti povedal, že členské štáty WTO rokujú aj o „pláne B“, ktorý by zabránil kolapsu odvolacieho orgánu WTO a umožnil mu tak pokračovať v rozhodovaní. „Samozrejme, hlavnou otázkou momentálne je, či USA budú súčasťou (plánu B). Ak sa tak nestane, povedal by som, že riešenie sporov s USA bude ohrozené,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy