Ceny ropy na kolenách: Čo to znamená pre spotrebiteľov a investora?

, PR článok

Cena severomorskej Brent atakovala maximá ešte začiatkom októbra, keď sa vyšplhala až na hranicu okolo 85 USD za barel a následne zamierila nadol. Za posledných šesť týždňov stratila zo svojej hodnoty viac ako 30 percent. Ľahká americká WTI rovnako klesla z hodnoty okolo 76 USD za barel takmer o tretinu.

Od začiatku roka 2018 sme čelili obavám z toho, že by ceny ropy mohli nekontrolovateľne rásť. Ich posilňovanie spôsobovalo zvýšenie cien pohonných hmôt a obavy z možného ďalšieho zdražovania benzínu. Lenže v posledných týždňoch sa situácia obrátila a ceny komodity zaznamenali prudký pokles. O jeho príčinách i o možnostiach investovania do komodít je nasledovné analýza spoločnosti xPartners.

Hoci doteraz s trhovou hodnotou komodity hýbali najmä rozhodnutia a obmedzovanie ťažby Organizáciou štátov vyvážajúcich ropu (OPEC), momentálne cena kolabuje najmä kvôli snahám prezidenta Donalda Trumpa, ktorý ich chce udržať dole. S tým súvisí rast produkcie v USA a zvýšená produkcia štátov OPEC, ktorá mala pôvodne vykryť výpadky spôsobené sankciami, ktoré Washington 5. novembra uvalil voči Iránu. Keďže osem štátov, ktoré patria k najväčším odberateľom Teheránu nakoniec dostalo počas šiestich mesiacov výnimku, na trhu sa dočasne ocitol prebytok v dôsledku zvýšenia ťažby Saudskou Arábiou, ktorá sa ponúkla predpokladané výpadky iránskej produkcie vykryť. Na trhu tak momentálne pretrvávajú obavy z nadbytočných dodávok ropy a jej cena padá dole.

Tlak na znižovanie cien komodity je súčasťou Trumpovej politiky. V priebehu októbra sa snažil držať hodnotu nízko hlavne preto, aby zabránil zvýšeniu cenovej hladiny pohonných hmôt a zvýšil tak šance republikánov na úspech v novembrových voľbách do Kongresu. Kontrolu nad Senátom sa im nakoniec podarilo udržať, no kontrolu nad Snemovňou reprezentantov nakoniec stratili v prospech demokratov. Vo svojej rétorike zameranej na zvyšovanie ponuky a pokles cien pokračuje aj naďalej. V posledných dňoch na svojom Twitteri dokonca poďakoval Saudskej Arábii za zníženie cien, s tým, že treba ísť ešte nižšie. Momentálny prepad dokonca prirovnal k „veľkému zníženiu daní“.  Súčasný americký prezident totiž vidí v udržaní nízkych cien ropy možnosť podporiť hospodársky rast v USA aj vo zvyšku sveta.

Nízka cena znamená aj výhodu pre krajiny, ktoré sa radia k dovozcom „čierneho zlata“ v podobe Číny, Japonska alebo Indie, ktorým sa tak znížili dovozné náklady. Dlhodobejšie nízke ceny znamenajú pozitívum aj pre automobilový a letecký priemysel, či samotných spotrebiteľov.

Aj kvôli narastajúcim zásobám v USA však vidia štáty OPEC potrebu obmedzenia ťažby. Nízke ceny sú totiž z dlhodobého hľadiska neudržateľné a pre množstvo krajín závislých na exporte komodity môžu znamenať problémy pre štátny rozpočet.  Nehovoriac a nerentabilnosti pre ťažiarov, nakoľko cena sa už teraz nachádza tesne nad touto hranicou.

K rokovaniam o znížení dodávok o 1,4 milióna barelov denne sa k OPEC-u pridalo aj Rusko, ktoré nie je členom kartelu. K zníženiu prepadu ceny v najbližšom období by mohlo prispieť aj blížiace sa zimné obdobie a sezóna hurikánov v USA, v dôsledku ktorej môže nastať pokles ťažby v Mexickom zálive, podobne ako to bolo v minulých rokoch. Naopak, pokračujúca obchodná vojna medzi USA a Čínou vytvára obavy zo spomalenia rastu dopytu, následkom ktorého by mohli vznikať prebytky ponuky komodity na trhu.

Pokiaľ máte záujem o investície do komodít, xPartners vás prevedie svetom najznámejších komodít na trhu. Obchoduje sa tu s tovarom, s ktorým denne prichádza do styku takmer každý. Ide o ropu, zlato, drahé kovy alebo rôzne obilniny. Komodity sa obchodujú v jednotkách ako napríklad unca, barely či libry, ale aj v podobe cenných papierov, do ktorých môže investovať prakticky ktokoľvek. Investovať možno aj so zámerom zarobiť na poklese ceny. Poraďte sa s odborníkmi.

Autorkou je Olívia Lacenová, analytik xPartners

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy