Podmienky príjmu pri základnom bankovom produkte sa majú upraviť

Podmienky na získanie základného bankového produktu pre občanov, týkajúce sa príjmu, sa majú upraviť. Doteraz naň mali ľudia nárok, ak ich mesačný príjem bol nižší ako 400 eur mesačne, po novom je podmienený hranicou 1,1- násobku minimálnej mzdy. Vyplýva to zo spoločnej správy k návrhu zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorú v pondelok schválil parlamentný finančný výbor.

V súčasnosti je poskytovanie základného bankového produktu podmienené hranicou mesačného príjmu vo výške 400 eur a súčet kreditných transakcií pripísaných na účet za kalendárny rok nesmie presiahnuť sumu 5600 eur. Po novom však podmienky na získanie tohto produktu majú lepšie zohľadniť meniacu sa minimálnu mzdu, ktorá od začiatku budúceho roka stúpne na 520 eur mesačne.

Parlamentný finančný výbor odobril, že nárok na tento produkt majú mať ľudia, ktorých príjem nepresiahne 1,1-násobok minimálnej mzdy a súhrnný príjem za rok nebude vyšší ako 15-násobok minimálnej mzdy. "Nahradenie konkrétnej sumy vyjadrením minimálnej mzdy zohľadňuje jej meniacu sa výšku a zároveň vymedzuje požiadavku pre získanie základného bankového produktu. Taktiež nevzniká potreba aktualizácie legislatívnej úpravy v súvislosti s meniacou sa výškou minimálnej mzdy," uvádza sa v spoločnej správe z výborov.

Tento produkt museli banky zaradiť do svojej ponuky na základe prijatej legislatívy. Už v minulosti však viaceré finančné domy upozorňovali, že vo svojej ponuke už majú účty, ktoré môžu mať klienti s nulovými poplatkami, pričom najčastejšou podmienkou, aby ho získali, je aktívne využívanie služieb. Zákon presne definuje, ktoré služby majú banky v rámci tohto produktu klientom poskytovať. Zahŕňa napríklad vydanie platobnej karty, vklady a výbery, prijaté platby, či neobmedzený počet bezhotovostných platieb. Okrem príjmovej podmienky však klienti nesmú vlastniť osobný účet v žiadnej inej banke.

Súvisiace články

Aktuálne správy