Kam vložiť peniaze v roku 2019 podľa Morgan Stanley

, CNBC Foto: SITA/AP

Preferencie banky hovoria v prospech akcií na rozvíjajúcich sa trhoch kde očakáva stabilizácia rastu v budúcom roku. Kľúčovými krajinami s "nadváhou" sú Brazília, Thajsko, Indonézia, India, Peru a Poľsko.

Akcie rozvíjajúcich sa trhov nemali dobrý rok, ale to by sa mohlo v budúcom roku značne zmeniť, uviedla banka Morgan Stanley vo svojej správe Global Strategy Outlook pre rok 2019. Predpokladaný obrat je jedným z dôvodov, prečo investičná banka v budúcich rokoch uprednostňuje akcie v týchto ekonomikách pred akciami americkými. "Domnievame sa, že medvedí trh pre EM skončil," uviedla banka v správe z 25. novembra, čo naznačuje, že akcie na rozvíjajúcich sa trhoch už čoskoro môžu rásť. Morgan Stanley predpovedá stabilný rast v týchto ekonomikách v roku 2019 v porovnaní so spomaľujúcou expanziou USA. Banka očakáva, že rast v USA sa bude zmierňovať z odhadovaných 2,9 percenta v tomto roku na 2,3 percenta v roku 2019 a 1,9 percenta v roku 2020. Takéto spomalenie pravdepodobne zhorší výhľad na dolár, z čoho budú mať určitý prospech rozvíjajúce sa trhy s veľkým objemom dlhu denominovaného v americkom dolári.

Pre porovnanie, banka predpokladá, že rast na rozvíjajúcich sa trhoch sa mierne spomalí z 4,8 percenta v tomto roku na 4,7 percenta v roku 2019, kým v roku 2020 sa zvýši na 4,8 percenta, uviedla vo svojej správe Morgan Stanley.

Mnoho investorov sa v priebehu roku 2018 stiahlo z rozvíjajúcich sa trhov a nakúpilo viac aktív v Spojených štátoch kvôli rastu dlhopisových výnosov a zhodnocujúcej sa mene. Zároveň finančné problémy v krajinách, ako sú Turecko a Argentína, eskalovali, čo dáva investorom viac dôvodov na to, aby predávali svoje podiely na rozvíjajúcich sa trhoch. Výsledkom je, že index MSCI Emerging Markets, ktorý meria akcie v 24 ekonomikách, klesol v tomto roku o takmer 16 percent. V základnom scenári však Morgan Stanley očakáva, že index sa v decembri 2019 zvýši o 8 percent zo súčasných úrovní, čo prekoná 4 percentnú prognózu pre index S&P 500 a MSCI Europe.

Banka tiež uprednostňuje hodnotové akcie pred rastovými a to nielen na rozvíjajúcich sa trhoch. Hodnotové akcie sa týkajú kótovaných spoločností, ktoré sa obchodujú za nižšiu cenu, ako si niektorí myslia, že by sa obchodovať mali a majú veľký potenciál na rast. "Sústrediť sa na hodnotové akcie z oblasti financií, materiálov, energií a služieb," píše Morgan Stanley s tým, že vo všetkých týchto štyroch sektoroch odporúča postoj nadváhy a "negatívne nastaviť bias pre oblasť technológií, zdravotnej starostlivosti a spotrebného tovaru".

Iná investičná myšlienka, ktorú banka zdôraznila vo svojej správe, je nadváha v kovoch a ťažobných spoločnostiach, ktoré "zažívajú sekulárnu podporu pre rast svojich zárobkov".

Napriek potenciálu pre vyššiu návratnosť akcií, najmä na rozvíjajúcich sa trhoch, Morgan Stanley vo všeobecnosti akcie neodporúča. Banka zachovala "neutrálny" postoj k tejto triede aktív pre rok 2019. Banka je tiež neutrálna voči štátnym dlhopisom, podhodnocuje úvery a hotovosti priraďuje nadváhu.


Tri dôvody, prečo banka obmedzila svoj výhľad pre akcie:
– v roku 2019 "prevládajúce" riziká poklesu globálneho rastu
– potenciálny rast firemných zárobku celosvetovo výrazne oslabil, najmä v Číne a Európe,
– spoločnosti môžu čeliť nárastu miezd a nákladom na financovanie, čo by obmedzilo rast ich výnosov na akciu.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy