Aliancia všeobecných lekárov požaduje reálne dofinancovanie zdravotníctva

Podľa aliancie je ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (AVLS/SVLS) trvá na svojej požiadavke na reálne dofinancovanie slovenského zdravotníctva. Informovala o tom v tlačovej správe. Zníženie vymeriavacieho základu za poistencov štátu na historicky najnižšiu úroveň je podľa AVLS/SVLS iba jednou z viacerých časovaných bômb, ktoré ohrozujú dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti v roku 2019.

Vláda podľa aliancie deklaruje, že má dostatok finančných prostriedkov a chce vyrovnaný rozpočet. „Zároveň však doslova prikladá pištoľ k hlave zdravotným poisťovniam, ktoré majú pre svojich poistencov zabezpečiť z verejného zdravotného poistenia dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ píše sa v správe. Ako príklad uvádza aliancia nízky vymeriavací základ za poistencov štátu, no nezrovnalostí v návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019 je podľa nej viacero.

„Treba jasne a otvorene povedať, že je reálne ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore, v nemocniciach či úhrady liekov a zdravotníckych pomôcok,“ uvádza aliancia. Pripomenula aj utorkové prerušenie Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo, kde jedným z dôvodov prerušenia boli aj nezrovnalosti v poistnom rozpočte.

Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník sa obával nadhodnotenia rozpočtu. Podľa neho je treba zohľadniť aj platový automat zdravotníckych pracovníkov či zvýšenie cien energií, ktoré taktiež ovplyvní zdravotnícke zariadenia. Rozpočet vo výške 5,2 miliardy eur je aj podľa Zelníka nedostatočný a ide len o odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy