Eurozóna potvrdila svoju náklonnosť k euru, už aj Taliani objavili čaro spoločnej meny

, eurobarometer Foto: SITA/AP

Obľuba spoločnej meny je v rámci eurozóny stále na rekordných úrovniach. Podporu mene vyjadrila tri štvrtina opýtaných v rámci prieskumu Eurobarometer.

Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky uskutočneného v devätnástich členských štátoch únie si 74 percent respondentov myslelo, že únia má zo spoločnej meny prospech. Je to rovnaké číslo ako v minulom roku, najvyššie od roku 2002 kedy sa po prvýkrát robil podobný prieskum. Opačný názor malo 15 percent opýtaných a ich podiel sa znížil o jeden percentuálny bod.

64 percent respondentov vníma euro ako "dobrú vec", 25 percent si myslí, že menová únia je pre ich domovskú krajinu "zlá". Pripojenie sa k eurozóne najviac oslavujú v Írsku, Luxembursku a Rakúsku, naopak najmenej v Litve a na Cypre.

Podľa analytikov bolo najväčším prekvapením a najvýraznejšou zmenou oproti minulému roku, že okolo 57 percent Talianov považuje euro za "dobrú vec", čo je nárast o 12 percent oproti vyjadreniem z vlaňajška.

Prieskum predstavený v Bruseli ukázal, že viac ako dve tretiny respondentov súhlasia s tým, že je potrebná užšia koordinácia hospodárskych politík medzi krajinami menovej únie. Naopak voľnejšie vzťahy si želalo 7 percent opýtaných.

Prieskum zároveň ukázal, že 63 percent ľudí by bolo za a 33 percent by bolo proti tomu, aby sa 1 a 2 centové mince stiahli z obehu a ceny zaokrúhľovali.

Európska komisia pravidelne monitoruje verejnú mienku v krajinách eurozóny, ako aj v tých členských štátoch, ktoré sa zatiaľ nerozhodli pre spoločnú menu.

Súvisiace články

Aktuálne správy