Británia po brexite musí v podnikaní hrať podľa rovnakých pravidiel

Komisárka Európskej únie (EÚ) pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v utorok v Bruseli uviedla, že 27 zostávajúcich členských štátov Únie bude veľmi ostražito sledovať, či Spojené kráľovstvo po odchode z EÚ bude hrať podľa rovnakých pravidiel ako zvyšok Európy.
Vestagerová v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP upozornila, že jej pracovný tím v tejto záležitosti „veľmi úzko“ spolupracuje s ľuďmi zo štábu hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera.
„Vidíme to tak, že ekonomika Spojeného kráľovstva bude integrovaná s inými európskymi podnikmi, a preto je veľmi dôležité určiť si rovnaké pravidlá hry,“ povedala komisárka. Spresnila, že Británia aj po odchode z Únie tak či onak bude súčasťou Európy.
Rovnaké pravidlá hry sú podľa nej obzvlášť dôležité pre takzvanú záchrannú sieť v spojitosti s írsko-severoírskou hranicou, čo je najcitlivejší bod rokovaní o brexite.
V návrhu „rozvodovej“ dohody obe strany súhlasili s tým, že Londýn bude dodržiavať záväzky týkajúce sa rovnakých podmienok hospodárskej súťaže a štátnej pomoci, ako aj environmentálnych noriem a daní.
Cieľom týchto opatrení je zabezpečiť, aby podniky v Spojenom kráľovstve po brexite neohrozili priemysel EÚ. „Potrebujeme rovnaké podmienky, pokiaľ ide o štátnu pomoc, pokiaľ ide o antitrustové dohody, pretože sme hlboko integrovaní,“ zdôraznila Vestagerová.
Komisárka pripomenula, že Spojené kráľovstvo je globálnym lídrom v otázkach spravodlivej hospodárskej súťaže, to bola jedna z vecí, ktoré Britom pomohli pred 43 rokmi pri vstupe do EÚ, a vyjadrila nádej, že krajina na tejto pozícii zotrvá aj po „rozvode“ s EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy