Faraday, Newton, či Darwin: Kto bude novou tvárou bankovky vyberie verejnosť

, BoE Foto: BoE

Britská centrálna banka prostredníctvom videa vyzýva Britov, aby navrhli meno vedca, ktorý bude zdobiť novú päťdesiatlibrovú bankovku. Propagačné video je žartovnejšie, než by ste od centrálnej banky čakali.

Počet nominovaných osobností pre novú bankovku nie je nijak obmedzený. Môže to byť známa osobnosť z akejkoľvek oblasti, napríklad astronóm, biológ, fyzik, matematik, chemik, fyzik, technológ či zoológ. Podmienkou je, aby nominovaný prispel k rozvoju Veľkej Británie a už nebol medzi živými. Jedinou žijúcou osobou na britských bankovkách môže byť kráľovná.

Bank of England vyzýva verejnosť k hľadaniu týchto osobností vo videu, v ktorom sa zídu napríklad Isaac Newton, otec zákona o gravitácii a pohybových zákonov, s autorom evolučnej teórie Charlesom Darwinom. A to aj napriek tomu, že Darwin sa narodil až 82 rokov po Newtonovej smrti. "Ja som bol na jednolibrovej bankovke tak dlho, že ma už z toho bolí krk," hovorí Newton. Nato reaguje Florence Nightingalová, priekopníčka štatistiky v medicíne, "skoro dvadsať rokov ma stláčali v peňaženkách." Do dialógu sa pridá aj James Watt, muž, ktorý sa zaslúžil o priemyselné využitie parného stroja. Podľa neho to nie je nič, pretože on sa musel deliť o miesto s Matthewom Boulton, ktorý mu pomáhal rozbehnúť priemyselnú revolúciu. Práve títo dvaja by mali zo súčasnej päťdesiatlibrovky zmiznúť, sú na nej od novembra 2011. V spote sa mihne aj Michael Faraday, objaviteľ elektromagnetickej indukcie, princípu elektromotorov a dynama, ale aj spisovateľka Jane Austenová.

Charles Darwin spolu s ďalšími vedcami na záver vyzývajú Britov, aby navrhli, koho by chceli na novej  bankovke mať.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy