S&P varovala, že Nissan čelí možnému zníženiu úverového ratingu

Ratingová agentúra Standard & Poors (S&P) v utorok varovala, že Nissan čelí možnému zníženiu úverového ratingu po zatknutí predsedu predstavenstva Carlosa Ghosna pre zavádzanie o výške svojich príjmov.

Agentúra S&P Global Ratings oznámila, že preveruje úverový rating firmy s možnými negatívnymi dôsledkami. Zároveň analyzuje aj ratingy všetkých zámorských dcérskych spoločností Nissanu.

Agentúra upozornila, že ziskovosť firmy by mohla vo finančných rokoch 2018 a 2019 výrazne klesnúť, ak by údajné zneužitie spoločnosti Ghosnom ovplyvnilo predaj Nissanu alebo ublížilo aliancii s Renaultom a Mitsubishi Motors. Dodala, že akékoľvek zníženie ratingu bude "pravdepodobne o jeden stupeň".

"Hoci Nissan povedal, že chce zistiť, aké sú jeho problémy v oblasti riadenia a podniknúť preventívne kroky, myslíme si, že rýchla prestavba kultúry riadenia nebude jednoduchá," dodala agentúra.
Ghosn bol začiatkom týždňa zatknutý v Tokiu a čelí obvineniam, že systematicky zatajoval časť príjmov a využíval firemný majetok na súkromné účely.

Súvisiace články

Aktuálne správy