Americké firmy z Číny zatiaľ neodchádzajú napriek colnej vojne

Clá však podľa analytikov môžu povzbudiť americké spoločnosti, aby zintenzívnili trend zvyšovania priemyselnej výroby mimo Číny, napríklad vo Vietname.

Americké firmy zatiaľ významne neodchádzajú z Číny napriek stupňujúcemu sa napätiu v obchodných vzťahoch. Uviedli to analytici, ktorých oslovila americká televízna spoločnosť CNBC. „Mnoho firiem hovorí o realizácii zmien, ale aktívne zmeny nerobia,“ povedal Chris Rogers analytik firmy Panjiva, ktorá je súčasťou analytickej spoločnosti S&P Global Market Intelligence. „Nikto nebude robiť veľké zmeny, kým neuvidia, ako prebieha stretnutie prezidenta Trumpa a prezidenta Si Ťin-pchinga,“ povedal Rogers s odkazom na nadchádzajúcu schôdzku prezidentov na summite G20 v Buenos Aires, ktorý bude 30. novembra a 1. decembra.

Clá však podľa analytikov môžu povzbudiť americké firmy, aby zintenzívnili trend zvyšovania priemyselnej výroby mimo Číny. Keďže cena práce v Číne rastie, mnohé firmy, vrátane niektorých čínskych spoločností, sa pozerajú na krajiny juhovýchodnej Ázie ako na nové centrá priemyselnej produkcie. Namiesto väčších investícií v čínskom závod, by mohla zahraničná firma viac investovať v inej krajine, ako je napríklad Vietnam, povedal Nick Marro, analytik poradenskej firmy Economist Intelligence Unit.

Štúdia tejto firmy naozaj zistila, že Vietnam a Malajzia by z dlhodobého hľadiska najviac mohli profitovať z americko-čínskej obchodnej vojny. Analýza pritom ukázala, že Thajsko má tiež potenciál zvýšiť svoju úlohu priemyselného centra vzhľadom na skúsenosti pri výrobe elektroniky a snahu vlády zmodernizovať infraštruktúru krajiny.

https://www.cnbc.com/2018/11/20/us-firms-arent-ready-to-leave-china-despite-trade-war-analysts-say.html

Súvisiace články

Aktuálne správy