Množia sa signály, že dopyt po nových iPhonoch je slabší, než sa čakalo

Množia sa signály, že nové modely iPhonov sú menej populárne, než Apple očakával. Koncern minulý týždeň znížil produkčné objednávky týkajúce sa modelov XS a XS Max rovnako ako o niečo lacnejšieho modelu XR, uviedol v pondelok americký denník Wall Street Journal (WSJ). Už pred dvomi týždňami informoval o znížení objednávok na iPhone XR japonský hospodársky denník Nikkei.
Podobné informácie od dodávateľov sa už objavovali aj v minulosti a oficiálne čísla Apple o predaji ich neskôr vyvrátili. Apple síce nezverejňuje údaje o predaji jednotlivých modelov, ale vývoj priemernej ceny iPhonov signalizoval väčšinou dopyt po drahších nových modeloch. Od tohtoročnej vianočnej sezóny to však bude iné. Apple už nebude zverejňovať údaje o predaji, ale len o tržbách. To znamená, že trh bude odkázaný na odhady expertov.
Apple sklamal analytikov už pri poslednom zverejnení hospodárskych výsledkov svojou prognózou vývoja tržieb v prebiehajúcom vianočnom štvrťroku.
Apple koncom októbra u viacerých dodávateľov približne o tretinu znížil objednávky na výrobu modelu iPhone XR z pôvodne približne 70 miliónov prístrojov do februára 2019, uviedol WSJ. Koncern minulý týždeň informoval dodávateľov o ďalšom znížení objednávok. Apple už v minulosti upozorňoval pri takýchto správach, že dodávateľský reťazec je veľmi obsiahly, a preto nemožno robiť ďalekosiahle závery na základe informácií od jednotlivých dodávateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy