Produkcia v stavebníctve eurozóny sa v septembri vrátila k rastu

Po augustovom výraznom poklese sa stavebná produkcia v eurozóne vrátila v septembri k rastu. Informuje o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Stavebná produkcia v menovej únii upravená o sezónne vplyvy vzrástla v septembri oproti augustu o 0,4 %, zatiaľ čo v auguste zaznamenala medzimesačný pokles o 1,1 %. K rastu sa vrátila aj stavebná produkcia v celej Európskej únii. Zatiaľ čo v auguste klesla o 0,8 %, v septembri sa zvýšila o 0,5 %.

V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v eurozóne klesla, v celej EÚ však vykázala mierny rast. V menovej únii zaznamenala produkcia v stavebníctve v septembri oproti septembru 2022 pokles o 0,3 %, v Európskej únii sa o 0,1 % zvýšila.

Najvýraznejší medzimesačný rast zaznamenalo Slovinsko

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný rast zaznamenali Slovinsko (7,4 %), Poľsko (3,6 %) a Slovensko, kde stavebná produkcia vzrástla o 2,3 %. Najprudší pokles vykázali Maďarsko a Rumunsko, v obidvoch prípadoch to bolo o 1,9 %. Portugalsko zaznamenalo pokles stavebnej produkcie o 1,2 % a Rakúsko o 0,9 %.

V porovnaní so septembrom minulého roka najvýraznejšie vzrástla stavebná produkcia v Slovinsku, Poľsku a Rumunsku. V prvom prípade sa zvýšila o 32,1 %, v druhom o 13,8 % a v treťom o 10,9 %. Najvýraznejší pokles zaznamenali Fínsko (-6,2 %), Španielsko (-6,1 %) a Maďarsko, kde produkcia v stavebníctve klesla medziročne o 6 %. Na Slovensku sa v medziročnom porovnaní stavebná produkcia v septembri zvýšila o 8,1 %.

Viac o téme: Eurostat , eurozóna , štatistika , stavebná produkcia , stavebníctvo

Súvisiace články

Aktuálne správy