Hazard v meste: Tisíc eur pre každého, nie predvolebný guláš

, QZ Foto: SITA/AP;TASR/AP

Macau je domovom pre jedny z najväčších kasín sveta. Ale nie sú to len šťastní hráči, ktorí si vďaka nim naplnia vrecká. Od roku 2008 mestská vláda poskytuje svojim obyvateľom jednorazovú ročnú finančnú podporu. Tento rok je to zatiaľ historicky najviac, v prepočte 1090 eur.

Macao 15. novembra oznámilo, že všetci miestni obyvatelia, by mali dostať peňažnú podporu vo výške 10 000 macauskýych patacov. Dočasní obyvatelia by dostali 6000 patacov. Mesto skončilo vo fiškálnom roku s rozpočtovým prebytkom 40,4 miliárd patakov (asi 4,41 miliardy eur).

Masívna podpora je súčasťou schémy zdieľania bohatstva v Macau, prvýkrát sa objavila v roku 2008, uprostred finančnej krízy. Je zameraná na "zdieľanie výsledkov hospodárskeho rozvoja so širokou verejnosťou" v regióne, kde niektorí zbohatli vďaka kasínam, a kde je výrazná majetková priepasť. Pokiaľ ide o HDP na obyvateľa, podľa Medzinárodného menového fondu, je s 122,5 dolármi na obyvateľa, Macao hneď za energeticky bohatým Katarom.

V ostatnom fiškálnom roku dostalo vyše 700 000 ľudí  celkovo 6 miliárd patacov (asi 650 miliónov eur) pričom najstarší ľudia dostali peniaze ako prví.

Nie všetci sú však fanúšikmi programu rozdávania hotovosti. Bruce Kwong, odborný asistent na univerzite v Macau, tvrdí, že politici takto zmierňujú nespokojnosť verejnosti, aby neprerástla do demonštrácií a presadzujú svoj záujem pred záujmom verejným.

Vrcholný predstaviteľ mesta priznáva politickú motiváciu hotovostnej výpomoci a vo svojej správe uviedol, že vláda potrebuje vytvoriť "dobrú sociálnu atmosféru" pred budúcimi voľbami.

Centrum hazardných hier, niekedy označované za  "Vegas Číny", je bývalou portugalskou kolóniou, ktorá bola v roku 1999 odovzdaná čínskej zvrchovanosti. Rovnako ako jej sused, Hongkong, teraz funguje ako osobitná administratívna oblasť, v rámci režimu "jedna krajina, dva systémy".

Macao malo koncom septembra 663 400 obyvateľov. Zatiaľ čo vláda neposkytuje údaje o tom, kto má na polostrove pobyt trvalý a kto len prechodný, koncom minulého roka tu pracovalo menej ako 180 000 pracovníkov, ktorí neboli rezidentmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy