Japonský akciový trh v pondelok posilnil

Väčšina akciových trhov v Ázii v pondelok rástla. K optimizmu medzi investormi prispel silný záver minulého týždňa na Wall Street, čo prevážilo nad obavami z pokračujúcich sporov v medzinárodnom obchode.

Hlavný tokijský index Nikkei 225 posilnil o 0,5 % na 21 784,87 bodu. Hongkonský index Hang Seng vzrástol o 0,4 % na 26 290,10 bodu a zložený šanghajský index o 0,2 % na 2 685,10 bodu. Juhokórejský index Kospi vymazal skoršie zisky a obchodovanie ukončil bez zmeny na úrovni 2 093,03 bodu.

Víkendový summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) poukázal na pretrvávajúce nezhody medzi USA a Čínou. Účastníci stretnutia v Port Moresby, hlavnom meste štátu Papua-Nová Guinea, prvýkrát v 29-ročnej histórii summitov nenašli zhodu na podobe záverečného vyhlásenia. Washington chcel odsúdiť neférové obchodné praktiky, z ktorých obviňuje Čínu. Peking naopak žiadal, aby štáty odmietli protekcionizmus a unilateralizmus, ktorý podľa Číny uplatňujú USA.

Americký viceprezident Mike Pence a čínsky prezident Si Ťin-pching v sobotu predniesli prejavy, ktorých obsahom bola ostrá vzájomná kritika. Pence druhú najväčšiu ekonomiku sveta tvrdo kritizoval pre krádeže duševného vlastníctva, nútené odovzdávanie technológií a neférové obchodné praktiky. Podľa prejavu čínskeho prezidenta svet čelí voľbe medzi spoluprácou a konfrontáciou, keďže silnie protekcionizmus a unilateralizmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy