Tim Cook: Voľný trh nefunguje, regulácia je nevyhnutná

, marketwatch Foto: SITA/AP

Tim Cook, generálny riaditeľ Apple je presvedčený, že sa blíži regulácia technologických spoločností. Dôvodom podľa neho je, že voľný trh nefunguje.

"Som veľký zástanca voľného trhu. Musíme si však priznať, kedy voľný trh nefunguje. Dnes je takáto situácia. Myslím, že je nevyhnutné, aby sa dosiahla určitá úroveň regulácie. Všeobecne povedané, nie som veľký fanúšik regulácie," povedal Cook v rozhovore odvysielanom na HBO. "Ale myslím si, že v určitom bode Kongres a administratíva s niečím prídu," uviedol Cook s tým, že technologické spoločnosti by sa nemali obávať nariadení. "Toto nie je otázka ochrany súkromia verzus zisky, ani súkromia versus technické inovácie. Je to nesprávna voľba," povedal.

Cook uviedol, že hoci sa domnieva, že technológie sú od základu dobré alebo zlé, avšak spoločnosti si musia byť vedomé, že ich výrobky môžu byť zneužité.

Tiež sa vyjadril na margo nerovnosti. Kým v Silicon Valley sa všeobecne postavili za rozmanitosť, pokiaľ ide o odstránenie rodovej nerovnosti však potrebné kroky absentujú.

Akcie Apple si pripísali 1,11 %, čo je medziročne o 14 % viac ako takmer 3 % zisk indexu Dow Jones Industrial Average (+ 0,49 %), ktorého je súčasťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy