Medziročná inflácia v eurozóne aj v celej EÚ v októbri posilnila

Októbrové ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii medziročne zhodne stúpli o 2,2 % po septembrovom raste o 2,1 %.

Medziročná inflácia v eurozóne v októbri zrýchlila na 2,2 percenta zo septembrových 2,1 percenta. V rámci celej Európskej únie sa medziročná inflácia v októbri tiež zvýšila na 2,2 percenta z úrovne 2,1 percenta v predošlom mesiaci. Medzimesačná októbrová inflácia v eurozóne aj v rámci celej EÚ bola vo výške 0,2 percenta. Informoval o tom v v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa podľa údajov Eurostatu ceny v októbri medzimesačne zvýšili o 0,1 percenta. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška slovenské spotrebiteľské ceny v októbri stúpli o 2,5 percenta, čiže tempo ich medziročného rastu sa spomalilo zo septembrových 2,7 percenta. Najnižšia medziročná inflácia bola v októbri v Dánsku (0,7 %), Portugalsku (0,8 %) a Írsku (1,1 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali v Estónsku (4,5 %), Rumunsku (4,2 %) a Maďarsku (3,9 %).

V porovnaní so septembrom októbrová inflácia spomalila v ôsmich členských krajinách EÚ, v piatich stagnovala a v štrnástich sa zrýchlila. Najviac k rastu medziročnej inflácie v eurozóne v októbri prispelo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 1,02 percentuálneho bodu (pb), nasledovali služby (0,65 pb), potraviny, alkohol a tabak (0,42 pb) a priemyselné tovary (0,11 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy