Zarábať viac ako v roku 1989 sme začali až v roku 2007, dnes je to o 25 % viac

, Poštová banka Foto: getty images

Priemerná nominálna mzda vzrástla z 3 142 Kčs v roku 1989 na 954 EUR v roku 2017. Ak by sme priemernú mzdu z revolučného roku vyjadrili vo vtedy ešte neexistujúcich eurách, pri prepočte konverzným kurzom sme v tom čase zarábali v priemere 104 EUR mesačne.

Dalo by sa povedať, že naše príjmy od revolúcie vzrástli zhruba 9 – násobne, reálne však nie sme 9-krát bohatší ako vtedy. Nemôžeme sa totiž pozerať iba na nominálne zvýšenie miezd, ale treba brať do úvahy aj vývoj cien, ktoré sa počas tohto obdobia zvýšili 7 až 8 – násobne. Reálnejší je teda pohľad na vývoj reálnych miezd, teda nominálnych miezd očistených o infláciu. Prvýkrát od revolúcie sa Slovákom podarilo reálne zarobiť viac ako v roku 1989 až v roku 2007, a to o necelé tri percentá. Takmer celý prepad reálnych miezd bol zaznamenaný najmä v porevolučných rokoch.

Vlani sme reálne zarábali zhruba o 25 % viac ako v roku 1989. Znamená to, že priemerne zarábajúci Slovák si v súčasnosti môže dovoliť zo svojho zárobku kúpiť viac tovarov a služieb ako pred revolúciou. Z tohto uhľa pohľadu vyplýva, že sa máme v priemere lepšie ako v roku 1989 a naša životná úroveň je vyššia. Aj tento pohľad na vývoj reálnych zárobkov je však do určitej mierny skreslený. Na úroveň priemerne mzdy si totiž mnohí Slováci ani zďaleka nesiahnu a tí, ktorí zarábajú menej, si zo svojho zárobku môžu aj menej dovoliť kúpiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy