Prepad libry: Mayová požiada parlament o schválenie dohody o Brexite, z vlády odišli ministri

, SITA;CNBC Foto: SITA/AP

Z britskej vlády pre nesúhlas s dohodou o brexite odchádza minister pre brexit a jeho námestníčka, ministerka práce a námestníčka ministra školstva

Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že "v národnom záujme" požiada parlament o schválenie dohody o brexite. Mayová zároveň vo štvrtok vyhlásila, že v otázke brexitu prijala "správne a nie jednoduché rozhodnutia". Minister pre brexit Dominic Raab však rezignoval na svoju funkciu. Raab uviedol, že "s čistým svedomím nedokážem podporiť podmienky navrhnuté pre našu dohodu s EÚ". Libra voči doláru klesla o jedno percento na 1,2870 GBP/USD v priebehu niekoľkých minút po tom, ako Raab na Twitteri oznámil svoje rozhodnutie.

Akcie veľkých bánk Royal Bank of Scotland Group, Barclays a Lloyds Banking Group padli viac než o 5 %, oslabili aj akcie stavebných firiem. Klesli taktiež dlhopisy bánk, naopak, poistenie proti nesplácaniu dlhov bánk a poisťovní vyskočilo na najvyššie úrovne za niekoľko rokov.

Ministra pre brexit nasledovala aj šéfka rezortu práce Esther McVeyová, ktorá uviedla, že dohoda "neuznáva výsledky referenda", v ktorom Británia odhlasovala odchod z Európskej únie. Svoje funkcie opustili aj námestníčka ministra pre brexit Suella Bravermanová a námestníčka ministra školstva Anne-Marie Trevelyanová. Členovia vlády, ktorí rezignovali, sú rozhodnými stúpencami brexitu a tvrdia, že dohoda medzi Britániou a EÚ neznamená jasné vystúpenie z únie, ktoré si voliči v referende v roku 2016 vybrali.

Britská premiérka v snahe o dosiahnutie dohody urobila niekoľko veľkých ústupkov Európskej únii. Podľa dohody Británia napríklad zostane v colnej únii s EÚ počas prechodného obdobia a potenciálne aj oveľa dlhšie. Dohodu musí schváliť parlament a nie je jasné, či Mayová má podporu dostatočného počtu poslancov, aby zmluvu presadila.


Brexit v kocke

1. Občania EÚ nebudú potrebovať víza na návštevu Spojeného kráľovstva
Ani britskí občania nebudú potrebovať víza na dovolenku alebo návštevu niektorej krajiny EÚ, hoci už  budú potrebovať pas. Občania EÚ budú môcť aj naďalej cestovať len na identifikačnú kartu. Návšteva sa pravdepodobne obmedzí na 90-dní, bez možnosti pracovať.

2. Ľudia pravdepodobne nebudú vyhnaní zo svojich domovov
Tento návrh chráni občanov EÚ v Británii a naopak Britov v únii, a zabezpečuje, aby mohli naďalej pracovať a žiť tak, ako tomu bolo doteraz.

3. Británia zostane súčasťou jednotnej colnej únie bez tvrdej hranice s Írskom
Spojené kráľovstvo má až do konca roka 2020 (alebo dlhšie, ak si to situácia vyžiada), aby vypracovalo nejakú vzájomnú obchodnú dohodu s EÚ. Pokiaľ to neurobí, zostane v jednotnej colnej únii s EÚ, čo zabráni tomu, aby sa investori museli stiahnuť kvôli hranici medzi severným Írskom a Írskou republikou.

4. "Prechodné obdobie" môže trvať až 80 rokov
Prechodné obdobie by malo skončiť v roku 2020. Ale je tu priestor na jeho predĺženie – a to o viac ako len zopár rokov. Konečný termín bol zadefinovaný ako "31. december 20XX", čo teoreticky znamená až 81 rokov do 31. decembra 2099. Prázdne políčka bude potrebné vyplniť.

5. Pasy pre zvieratá zostávajú v platnosti
Nakoniec odpoveď na otázku, na ktorú sme všetci čakali.


Medzitým vo štvrtok ráno opozičná labouristická strana Spojeného kráľovstva uviedla, že vláda sa rozpadá a Mayová nemá žiadnu autoritu po týchto posledných odstúpeniach. "Keďže ministri padajú ako domino, je jasné, že premiérka nemá dôveru svojho kabinetu  a niet nádeje, dokáže viesť väčšinu v parlamente kvôli jej zlej dohody ohľadom  Brexitu," napísal v komentári k rezignácii Raaba, zákonodarca škótskych národných strán Ian Blackford.  

Dominic Raab
Výnosy z britských dlhopisov klesli, najnovšie správy o Brexit zahnali investorov do bezpečnejších aktív. "Raab odstúpil a to mení pravidlá hry, je ťažké mať optimistický výhľad na libru v krátkodobom horizonte. Theresa Mayová už dokázala prežiť aj oveľa horšie veci. Bude zuajímvé sledovať, či sa spustí celá vlna rezignácií," hodnotí situáciu  Jordan Rochester, globálny devízový stratég Nomura. Dodal, že volatilita libry by mohla byť krátkodobá. "Konečným výsledkom bude, že Theresa Mayová nájde cestu a dohoda sa schváli, tým sa Británia vyhne politickým úskaliam, ale v najbližších niekoľkých hodinách nás čaká chaos."

Avšak, aj v prípade dohody, by sa podľa analytikov britská mena mohla usadiť niekde medzi 1,35 USD a 1,40 USD.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire je presvedčený, že Brexit bol "historickou chybou".

"Myslím, že mnohí britskí politici klamali britskému ľudu tým, že tvrdili, aké jednoduché bude odísť z Európskej únie bez toho, aby to malo silné negatívne dôsledky na súčasný každodenný život britského ľudu. Teraz sú postavení pred pravdu a pravdou je, že opustenie Európskej únie, opustenie jednotného trhu, opustenie jedného z najdôležitejších ekonomických trhov sveta, je chybou s veľmi silnými negatívnymi dôsledkami," povedal LeMaire.

Bruno Le Maire
Napriek tomu, že La Maire nemenuje žiadnych politikov, mnohí ďalší predstavitelia ukázali prstom na významných Brexiterov, ako je bývalý minister zahraničia Boris Johnson a súčasný štátny tajomník pre životné prostredie, potraviny a vidiecke záležitosti Michael Gove. Obaja viedli kampaň počas referenda o Brexite v roku 2016 za ktoré boli vážne kritizovaní. Obaja ale poprel, že by vedome šírili nepravdivé tvrdenia ohľadom zdravotnej starostlivosti po vystúpení z únie.

Pozorovatelia trhu však tvrdia, že sú určité pochybnosti o tom, či návrh zmluvy o Brexite získa parlamentný súhlas. V stručnosti, návrh dohody o vystúpení, rozpísaný na 585 stranách, predpokladá, že Spojené kráľovstvo a EÚ sa obchodne dohodnú na 21-mesačnom prechodnom období po Brexite, do konca roka 2020. Toto obdobie môže byť predĺžené, ak by bol potrebný dlhší čas.

"Keď klamete ľuďom, vždy príde tá chvíľa, kedy musíte ľuďom vysvetliť, že to nie je správna voľba. Dúfam, že za 15 rokov si britskí ľudia uvedomia, že je v ich vlastnom záujme vrátiť sa späť do Európskej únie," dodáva La Maire s tým, že hoci Spojené kráľovstvo chce odísť z bloku, ale aj naďalej chce mať prospech z Únie. "Ja osobne nevidím možnosť opakovania referenda. O desať až pätnásť rokov sa uskutoční nové referendum, keď si britskí ľudia uvedomia, že je v ich záujme čeliť konkurencii Spojených štátov a Číny, byť po boku Nemecka, Francúzska, Talianska a Belgicka, aby čelili výzvam nového sveta."

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy