Giving Pledge: Ten, kto má najviac, zatiaľ nepodpísal

, QZ Foto: SITA/AP

Jeff Bezos je najbohatší muž v sektore technológií, v USA aj vo svete. A ak budú pokračovať súčasné trendy, bude ešte oveľa bohatší. Za posledných 12 mesiacov zdvojnásobil svoje čisté imanie, a to v takej miere, čo ho posúva niekam úplne inde od akéhokoľvek iného miliardára. Niektoré výpočty naznačujú, že jeho bohatstvo sa môže zvýšiť na 260 miliónov dolárov za jediný deň, čo by do konca roka 2018 znamenalo len o niečo menej ako 200 miliárd dolárov.

Medzi Bezosom a jeho „kolegami“ je ale aj jeden ďalší dôležitý rozdiel. Z piatich najbohatších Američanov, iba Bezos nepodpísal Giving Pledge. Pôvodná iniciatíva Bill Gatesa a Warrena Buffetta, vyzýva miliardárov, aby verejne venovali väčšinu svojho bohatstva na dobročinnosť. Nikto predsa v skutočnosti nepotrebuje miliardu dolárov, nieto 100 miliárd.

A hoci sa zatiaľ Bezos k iniciatíve nepridal, neznamená to, že v tejto oblasti nie je aktívny. V septembri tohto roka sa zaviazal poskytnúť 2 miliardy dolárov cez  Bezos Day One Fund na podporu predškolského vzdelávania pre komunity s nízkym príjmom a na pomoc bezdomovcom. Znamenalo to záväzok vo výške približne 1,3 % jeho celkového čistého imania v čase prísľubu. Pre priemernú americkú rodinu, s mediánom čistého imania na úrovni 80 039 USD to predstavuje ekvivalent daru vo výške iba 1040 USD. Rozdiel je samozrejme v tom, že Bezos má viac peňazí, ako môže on sám a ďalšie generácie jeho rodiny po ňom, vôbec minúť.

Aj keď Bezos nesúhlasí s odovzdaním viac ako polovice svojho bohatstva, alebo dokonca čo i len viac ako 1,3 %, je tu aj možná alternatíva. Amazon by mohol zaplatiť viac na daniach. Stratégia spoločnosti často zahŕňa vyňatie z možného zdanenia. Napríklad v Seattli bola na firmu uvalená špecifická daň pre mesto, ktorá by vyšla spoločnosť na zhruba 20 miliónov dolárov ročne. Amazon zastavil výstavbu svojej novej kancelárskej veže a vyhrážal sa, že radšej si priestory prenajme, ako by sa mal rozširovať v Seattli. Vyznieva to ironicky vzhľadom na filantropické úsilie Bezosa, ale znamenalo by to zvýšenie ročných príjmov z 45 miliónov dolárov na 49 miliónov dolárov, použiteľných na financovanie projektov bývania pre bezdomovcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy