Výnosy talianskych dlhopisov vzrástli v reakcii na spor vlády s EK

Vyhrotenie sporu Talianska s Európskou úniou (EÚ) týkajúceho sa rozpočtu, malo negatívny vplyv na finančné trhy v krajine. Štátne dlhopisy rovnako ako talianske akcie ráno výrazne oslabili.
Investori sa zbavovali talianskych vládnych dlhopisov, čo spôsobilo, že ich výnosy prudko vzrástli. To tiež pre Taliansko znamená zdraženie obsluhy dlhu.
Výnosy 10-ročných talianskych štátnych dlhopisov v predpoludňajšom obchodovaní stúpli o 0,08 percentuálneho bodu na 3,52 % a blížia sa najvyššej úrovni od roku 2014 dosiahnutej s 3,8 % v polovici októbra.
Na porovnanie výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov dosiahli v stredu 0,38 %. To znamená, že riziková prirážka na talianske dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom vzrástla na 3,14 bodu. V októbri sa dostala až na 3,36 bodu, čo bolo najviac od roku 2013.
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini sa v stredu ráno vyjadril, že sa neobáva potenciálnych sankčných opatrení zo strany EÚ. Predtým vicepremiér Luigi Di Maio po zasadnutí kabinetu vyhlásil, že vláda nezmení svoj rozpočet na budúci rok, ako požadovala Európska komisia (EK). EK pred tromi týždňami odmietla taliansky návrh rozpočtu a vrátila ho na prepracovanie.
Eskalácia sporu s EK mala negatívny vplyv aj na milánsku burzu. Kľúčový index FTSE MIB predpoludním padol až o 1,83 %, pričom spomedzi jednotlivých titulov najviac strácali banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy