MMF: Centrálne banky by mali mať vlastnú digitálnu menu

, finextra Foto: TASR/AP

Šéfka Medzinárodného menového fondu, Christine Lagardeová, je presvedčená, že centrálne banky by mali kryť digitálne meny. Argumentuje tým, že štát by mal zohrávať väčšiu úlohu pri riadení procesu upustenia od hotovosti vo vyspelých ekonomikách.

Počas svojho vystúpenia na fintech konferencii Singapure, Lagardeová uviedla, že aktivity centrálnych bánk v oblasti kryptomien by mohli uspokojiť ciele verejnej politiky, ako je finančné začlenenie, bezpečnosť a ochrana spotrebiteľa a umožniť zachovať anonymitu pri v platbách. Namiesto toho, aby sa sústredila na nevýhody finančnej integrity a stabilitu, naliehala na tvorcov politík, aby vo svojom myslení prejavili väčšiu kreativitu.

Lagardeová navrhuje, aby si centrálne banky navrhli digitálnu menu, pri ktorej by sa totožnosť používateľov overovala, ale aby sa nezverejnila tretím stranám, čo by zabezpečilo potrebnú  anonymitu. V tejto vízii by v pozadí existovali kontroly proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. "Ak by došlo k podozreniu, bolo by možné zdvihnúť závoj anonymity a veci preskúmať. Takéto nastavenie by bolo výhodné pre používateľov, nevýhodné pre zločincov a lepšie pre štát, v porovnaní s hotovosťou. Samozrejme, zostávajú určité výzvy. Mojim cieľom je teraz podporiť prieskum."

Pokiaľ ide o riziká spojené s pretrvávajúcou úlohou komerčných bánk, Lagardeová tvrdí, že prístup centrálnych bánk k súkromnému sektoru je založený na partnerstve takým spôsobom, že "centrálna banka sa zameriava na svoju komparatívnu výhodu – spätné zúčtovanie – a finančné inštitúcie a začínajúci podnikatelia sa môžu sústrediť na to, čo robia najlepšie – klientské rozhranie a inovácie. Takéto  verejno-súkromné ​​partnerstvo je najlepšie."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy