Eximbanka a EIB spoločne podporia malých a stredných podnikateľov

Exportno-importná banka Slovenskej republiky (Eximbanka SR) podpísala úverovú zmluvu s Európskou investičnou bankou (EIB) v objeme 50 miliónov eur. Táto historicky prvá spolupráca medzi EIB a Eximbankou je určená na podporu segmentu malých a stredných podnikov (MSP) a stredne veľkých podnikov. Eximbanka ako jediný priamy finančný nástroj štátu na podporu exportu týmto prispieva k napĺňaniu cieľov hospodárskej politiky.
Podľa predsedníčky Rady a generálnej riaditeľky Eximbanky Moniky Kohútovej, prostredníctvom úveru z EIB budú môcť podporovať exportné aktivity slovenských vývozcov z radov MSP a stredne veľkých podnikov zlepšením ich prístupu k zvýhodneným podmienkam stredno a dlhodobého financovania. Táto príležitosť má aj menším exportérom umožniť realizáciu ich investičných zámerov na zahraničných trhoch, čo je aj v súlade so stratégiou banky. V súčasnosti banka eviduje viacero obchodných projektov zo segmentu MSP a stredne veľkých spoločností, ktoré sa môžu uchádzať o financovanie z EIB.
Podpredseda EIB Vazil Hudák uviedol, že financovanie segmentu MSP a stredne veľkých podnikov je veľmi blízke EIB a Eximbanka sa stane jej novým partnerom. Spoločne budú podporovať MSP a stredne veľké podniky, ktoré sú kľúčovými aktérmi slovenskej ekonomiky z hľadiska zamestnanosti ako aj hospodárskeho rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy