Združenie výrobcov energie z biomasy žiada stiahnutie návrhu zákona

Združenie výrobcov elektrickej energie a tepla z biomasy žiada poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby stiahli z rokovania návrh zmeny zákona č. 309/2009 Z.z., ktorého cieľom je dosiahnuť, aby boli zrušené dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach, okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Dôvodom návrhu stiahnutia zmeny zákona z rokovania je zistenie, že argumenty predkladateľov sú nepravdivé až zavádzajúce.
„Predkladatelia v dôvodovej správe uvádzajú, že hlavným cieľom návrhu zákona je dosiahnuť, aby bolo zrušené dotovanie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach, okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Naplnenie tohto, na prvý pohľad ušľachtilého cieľa, je po preskúmaní odborníkmi z oblasti legislatívy, energetiky a lesného hospodárstva založené na nepravdivých a skreslených údajoch.“ uvádza v stanovisku Združenie výrobcov elektrickej energie a tepla z biomasy.
Podľa združenia, argumenty prebraté do dôvodovej správy návrhu zákona pochádzajú od predstaviteľov tzv. lesoochranárskeho zoskupenia VLK. V diskusii pri prerokovávaní návrhu zákona sa však prišlo na to, že tieto argumenty sú prinajmenšom nepravdivé až zavádzajúce. Nepresné informácie a podklady, ako aj neodborná úroveň návrhu, bola zistená pri prerokovávaní v druhom čítaní, na základe čoho bol prerokovanie návrhu zákona prerušené s tým, že sa bude o ňom ešte diskutovať na odbornej úrovni.
Text návrhu zákona je podľa združenia v rozpore s platnou smernicou EÚ o podpore elektriny vyrábanej z obnoviteľných zdrojov energie, ktorou biomasa bezpochyby je. Priamo v tejto smernici má pritom Slovensko uvedený záväzok zvýšenia podielu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov zo 6,7 % na 14 % konečnej spotreby elektriny. Po vyradení biomasy a jej náhradou výrobou tepla a elektriny z fosílnych palív môže byť splnenie tohto záväzku ohrozené. Navyše, ciele v EÚ v tejto oblasti sa budú do budúcna ešte zvyšovať.
V prípade, ak zmena definície biomasy ako OZE prejde do legislatívy SR hrozí, že slovenský producent drevných štiepok ju nebude môcť predať na Slovensku, a tak ich vyvezie do inej členskej krajiny EÚ. Ťažba dreva, ktorá je riadená lesným plánom, neklesne, ale efekty z využitia biomasy ako OZE, t.j. úsporu skleníkových plynov a záväzný podiel výroby energie z OZE voči EÚ, si započítajú okolité krajiny, nie Slovensko, uzatvára Združenie výrobcov elektrickej energie a tepla z biomasy.

Súvisiace články

Aktuálne správy