Taliansko sa drží svojich rozpočtových cieľov a vzdoruje EÚ

, CNBC Foto: TASR/AP

Taliani sa aj naďalej držia rozpočtového deficitu na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu. Taliansky podpredseda vlády povedal, že by bolo "zlé", ak by únia pokutovala krajinu za porušenie fiškálnych pravidiel. Výnosy talianskych dlhopisov stúpli.

Zástupcovia talianskej vlády v stredu vyhlásili, že sa aj naďalej budú držať svojho rozpočtového plánu s vysokými výdavkami, pričom odmietajú výzvu Európskej únie na revíziu svojich fiškálnych cieľov. Táto informácia bude mať pravdepodobne dopad na domáce a európske kapitálové trhy.

Taliansko, aj napriek tomu, že EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) tvrdia, že takáto projekcia výdavkov je príliš vysoká, svoje rozpočtové plány na roky 2019, 2020 a 2021 nezmenilo. Podpredseda vlády Matteo Salvini povedal, že vláda bude naďalej dodržiavať svoje rozpočtové ciele na rok 2019, ale zvýši predaj aktív a ponechá výdavky pod kontrolou. Talianska vláda vo svojom opätovne predloženom rozpočtovom pláne uviedla, že očakáva pokles verejného dlhu na úroveň 129,2 % HDP v roku 2019.

Komisia minulý mesiac urobila bezprecedentný krok keď vrátila návrh rozpočtu Talianska na prehodnotenie, pričom uviedla, že ciele výdavkov krajiny sú v rozpore s európskymi pravidlami. Utorok bol oficiálnym termínom pre taliansku vládu, aby predložila zrevidovaný návrh rozpočtu výkonnému orgánu EÚ, Európskej komisii.

Salvini údajne povedal, že by bolo "zlé", ak by EÚ uložila pokutu svojej krajine za porušenie fiškálnych pravidiel. "Bolo by zlé, ak by dokonca len uvažovali o uložení pokuty Talianom," povedal podľa agentúry Reuters pre taliansku štátnu rozhlasovú stanicu RAI.

Výnosy talianskych dlhopisov pripísali 5-7 bázických bodov.

Rozpätie medzi talianskymi a nemeckými 10-ročnými výnosmi sa zväčšilo na 311 bázických bodov, v dôsledku rastúcich obáv z eskalácie medzi Rímom a Bruselom.

Súvisiace články

Aktuálne správy