Stručne: 5 dôvodov, prečo sa ceny ropy ocitli na minime

, marketwatch;BI Foto: SITA/AP

Zvyšujúce sa očakávania z rastu globálnych dodávok poslali americkú WTI na najnižšiu úroveň akú kedy mala na konci roka.

Ropa v utorok oslabila najprudšie za viac ako tri roky, WTI stratil až 20 % z nedávneho októbrového vrcholu.

Cena Brentu sa blíži k hranici 65 USD za barel.

Tu sú niektoré z hlavných dôvodov, prečo ceny ropy padli, po tom, čo sa 3. októbra dopracovaia na 52 týždňový vrchol.

Nadmerná ponuka
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu zvýšila svoju produkciu v septembri o 100 000 barelov denne na 32,78 milióna barelov ropy denne, čo je medziročné maximum podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu.

Prekvapenie
Trump udelil výnimky ôsmym krajinám, čo im umožnilo dočasne pokračovať v nákupe iránskej ropy napriek americkým sankciám, ktoré nadobudli účinnosť 4. novembra.

Sezónnosť
Plánované odstávky na veľkých ropných rafinériách pre údržbu sú výraznejšie ako bežne, čo vedie k väčšiemu objemu zásob v období, v ktorom sa už očakáva spomaľovanie dopytu.

Trump
Prezident Donald Trump dôsledne obhajoval nižšie ceny ropy a cez tweety žiada ešte nižšie ceny.

Americká ropa
Produkcia v USA vzrástla o 400 000 barelov denne na rekordnú hodnotu 11,6 miliónov barelov denne v týždni končiacom sa 2. Novembra. Táto produkcia samozrejme nahráva nadmerným obavám, produkcia zo siedmich najväčších bridlicových ložísk by mala dosiahnuť nový rekord, 7,94 milióna barelov denne.
 

Patrick DeHaan, vedúci analýzy ropy v spoločnosti GasBuddy, tvrdí, že pokles ropy by už pravdepodobne pokračovať nemal. "Trhový pokles bol ohromujúci a priniesol dramatický obrat v trhovej psychike v poslednom mesiaci," povedal. Ceny ropy môžu stále "klesať", ale sú už "blízko" svojho dna, povedal.

Matt Badiali z Banyan Hill Research sa domnieva, že najvplyvnejší ropný hráč na svete, Saudská Arábia, je blízko vrcholu svojej produkcie a "nedokáže udržať takéto tempo dlhší čas" po tom, ako Rijád zvýšil svoju produkciu v očakávaní prísnejších iránskych sankcií.

Ropné riziko sa prejavilo v sentimente investorov,  vyvolalo obavy z problémov globálneho ekonomického rastu. Neistota sa odrzila v obchodovaní, indexom S & P 500 klesol o 0,15 %, Dow Jones Industrial Average o 0,40 %.

Ceny ropy zamierili na medvedí trh, komodita bola pod tlakom od začiatku októbra, kvôli vážnemu obchodnému napätiu a obavám z rastu úrokových sadzieb. Pritom to nie je tak dávno, čo sa niektorí odborníci vyjadrovali o vyhliadke na 100 dolárov za barel. Ak by cena ďalej klesala, WTI by mohla spadnúť na 50 dolárov za barel a Brent na 60 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy