Japonská ekonomika v 3. štvrťroku klesla, dôvodom je séria prírodných katastrof

Ekonomika Japonska zaznamenala v 3. kvartáli pokles. Je to výsledok série prírodných katastrof, ktoré postihli krajinu koncom leta a ovplyvnili spotrebiteľské výdavky a export. Informovala o tom v stredu japonská vláda.
Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska klesol v období od júla do konca septembra medzikvartálne o 0,3 % po 0,8-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku.
V celoročnom prepočte ekonomika klesla o 1,2 %, čo znamená výraznejší pokles, než sa čakalo. Ekonómovia s poklesom počítali, predpokladali však, že dosiahne 1 %. V 2. štvrťroku ekonomika vzrástla o 3 %.
Ako povedal Katsunori Kitakura zo Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, krajinu zasiahlo viacero prírodných katastrof, záplavy, tajfún aj zemetrasenie, ktoré ovplyvnili výdavky spotrebiteľov, firemné investície a export. „Prírodné katastrofy prinútili spotrebiteľov zostať doma a zároveň mnohé firmy museli odstaviť niektoré prevádzky. To ovplyvnilo produkciu a investičné aktivity,“ povedal v reakcii na predbežné údaje o vývoji ekonomiky.
Vývoz tovarov a služieb klesol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 1,8 % a súkromná spotreba sa znížila o 0,1 %. Firemné investície klesli o 0,2 %.
Čo sa však týka vývoja v nasledujúcich mesiacoch, Kitakura je optimista. „Očakávame, že situácia v ekonomike sa zlepší. Aj keď ohľadne vývoja obchodných vzťahov Číny a USA zostávame opatrní, svetová ekonomika pokračuje v solídnom raste,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy