Dôvera nemeckých investorov v novembri nečakane vzrástla, v eurozóne však klesla

Nemeckým investorom sa tento mesiac prekvapujúco zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla, aj keď len mierne. Ale dôvera investorov v celej eurozóne klesla. Vyplýva to z najnovších údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v novembri 2018 oproti októbru zvýšil o 0,6 bodu na -24,1 bodu. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že, naopak, klesne na -25 bodov z októbrových -24,7 bodu.
Hodnota indexu však zostala záporná a výrazne pod dlhodobým priemerom 22,7 bodu.
A zároveň ďalší dôležitý ukazovateľ – index súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku, sa v novembri výrazne znížil, a to medzimesačne o 11,9 na 58,2 bodu.
„Údaje o priemyselnej výrobe, maloobchode a zahraničnom obchode v Nemecku poukazujú na slabý vývoj nemeckej ekonomiky v 3. štvrťroku. To sa odrazilo na hodnotení súčasnej situácie, ktoré sa znížilo. A očakávania účastníkov prieskumu na nasledujúcich šesť mesiacov nevykazujú žiadne zlepšenie. To znamená, že v tomto momente nepredpokladajú rýchle oživenie terajšieho slabého vývoja ekonomiky,“ komentoval výsledky prieskumu prezident ZEW, profesor Achim Wambach.
ZEW zároveň informoval, že aj index dôvery v ekonomiku celej eurozóny v novembri klesol, a to o 2,6 bodu na -22 bodov z -19,4 bodu v októbri. A indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne sa tento mesiac znížil o 13,8 bodu na slabých 18,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy