Najrýchlejší ekonomický rast od konca roka 2016, môže za to dobré počasie!

, QZ Foto: SITA/AP

Na počasie príde väčšinou reč v nezáväzných debatách, v zdvorilostných rozhovoroch, kedy snažíme predchádzať emóciám, nepríjemnostiam, či očnému kontaktu.

Mimoriadne posadnutí počasím sú Briti, priemerný Brit strávi viac ako štyri mesiace svojho života rozprávaním sa o počasí. Táto národná posadnutosť by ale mohla byť ospravedlniteľná, pretože sa zdá, že aj vzostupy a pády britskej ekonomiky sú s ňou spojené.

Britký Úrad pre národnú štatistiku uviedol, že HDP Spojeného kráľovstva vzrástol v treťom štvrťroku o 0,6 %, čo je najrýchlejší rast od konca roka 2016. A dôvod? Dobré počasie!

Konkrétne "silné maloobchodné tržby podporilo teplé počasie a majstrovstvá vo futbale," píše sa v správe. Leto, vo všeobecnosti celkom nepríjemné obdobie v Británii, sa naozaj vydarilo, čo miestni obyvatelia oslávili nakupovaním.

Prečo bol HDP tak slabý na začiatku roka? Zlé počasie! Konkrétnejšie, bola to séria búrok s mrazivým vetrom, ktoré spôsobili že maloobchodné tržby boli "nepriaznivo ovplyvnené nepriaznivými klimatickými podmienkami, pretože spotrebitelia zostali doma a vyhýbali sa ulici," napísal úrad.

Hoci údaje za tretí štvrťrok vyzerajú pre britskú ekonomiku povzbudivo, na obzore sú nejaké znepokojujúce náznaky – či oblaky. Predaj automobilov v treťom štvrťroku klesol o takmer 2 %, pokračoval v klesajúcom trende, ktorý sa začal začiatkom roka 2016. Obchodné investície klesli už tretí štvrťrok za sebou, niečo také sa nestalo od finančnej krízy. Spomalenie sa pripisuje "hospodárskej a politickej neistote súvisiacej s Brexitom", ktorá sa zdá byť horšia, než sa pôvodne očakávalo. Rast v auguste a septembri nedokázal udržať krok s júlovým tempom.

Pri pohľade do budúcnosti očakávajú analytici PwC, že v poslednom štvrťroku spomalí rast HDP na 0,2 % alebo 0,3 %. Ak tým ako sa blíži termín Brexitu, koniec marca 2019, prieskumy naznačujú, že spoločnosti obmedzujú výdavky a vyčkávajú, čo sa udeje. Po Brexite, by podľa prognóz Európskej komisie, mala britská ekonomika rásť pomalšie ako každý jeden z členov EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy