Veľmi lacné: Je čas kupovať akcie na rozvíjajúcich sa trhoch

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/FranklinTempletonTV

Problémy v krajinách, ako je Turecko a Argentína, posilnenie amerického dolára a rastúce ceny ropy. To sú faktory, ktoré viedli k veľkým výpredajom na rozvíjajúcich sa trhoch v posledných mesiacoch. Avšak niektoré krajiny, ako napríklad Brazília, už zaznamenali oživenie svojich mien a cien akcií.

Akcie na rozvíjajúcich sa trhoch sú teraz "veľmi lacné", a to je nákupná príležitosť, tvrdí investorská ikona Mark Mobius. Investori v posledných mesiacoch predávajú svoje majetkové účasti na rozvíjajúcich sa trhoch vo veľkom, pretože sa obávajú, že finančné problémy v krajinách ako je Turecko a Argentína by sa mohli rozšíriť aj do iných ekonomík. Situáciu ešte zhoršilo posilnenie amerického dolára a rast cien ropy, ktoré poškodili rozvíjajúce sa ekonomiky s veľkým objemom zahraničného dlhu a tie, ktoré sú čistými dovozcami energie.

V dôsledku toho index MSCI Emerging Markets – ktorý sleduje objemy veľkých a stredných akcií v 24 krajinách – klesol v tomto roku o približne 16 percent.

Mobius ale poukazuje na investičnú príležitosť. "Akcie rozvíjajúcich sa trhov sú veľmi lacné, je načase nastúpiť," uviedol spoluzakladateľ spoločnosti Mobius Capital Partners pre televíziu CNBC. Niektoré krajiny už zaznamenali oživenie svojich mien a cien akcií, poznamenal investor, keďže sa americký dolár začal stabilizovať, čo znižuje zaťaženie rozvíjajúcich sa trhov, aby mohli splácať svoj dlh denominovaný v dolároch. 

Čo odporúča Mobius nakúpiť? Zamerať sa na latinskoamerické trhy, najmä Brazíliu, kde už vidieť oživenie v triede aktív. Región Ázie zaostáva, ale stále ponúka príležitosti, dodal skúsený investor. Najmä čínske malé a stredné podniky vyzerajú "zaujímavo", uviedol Mobius bez toho, aby konkrétne menoval. Mobius tiež povedal, že má rád Indiu, kde miera rastu už prekročila rast Číny, a juhovýchodnú Áziu."Opäť sa začíname pozerať po Indonézii, ani s Thajskom samozrejme nič nepokazíte, myslím, že je v dobrej kondícii, Malajzia je ďalšou oblasťou, ktorá bude veľmi zaujímavá," povedal.

Pokiaľ ide o sektory, Mobius uviedol, že sa zameriava na spoločnosti v tradičných odvetviach, ako napríklad maloobchod, ktoré využívajú technológie na zlepšenie svojej produktivity. Preferuje aj firmy so silnými bilanciami, nízkymi dlhmi a tie, ktoré rozdeľujú svoje hotovostné rezervy medzi investovanie, expanziu a vyplácanie dividend akcionárom. "Dividendy znamenajú, že spoločnosť má v prvom rade hotovosť a tiež myslí na akcionárov," povedal.

Veľké množstvo odborníkov, vrátane Mobiusa, predpovedá zvýšenie cien ropy do konca roku 2018 na 100 USD za barel, čo by bola zlá správa pre rozvíjajúce sa trhy. Táto úroveň však na konci roka asi dosiahnutá nebude, poznamenal Mobius a s tým, že na dosiahnutie takejto cenovej úrovne bude potrebný dlhší čas. Dobrou správou je, že ak ropa dosiahne cenu 100 dolárov za barel, meny na rozvíjajúcich sa trhoch by sa už dostali späť voči  americkému doláru, takže nárast cien by im natoľko neublížil, vysvetlil.

Ďalším veľkým rizikom, ktorým čelia rozvíjajúce sa trhy, je "skutočne nepríjemná" eskalácia obchodného napätia medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, ale túto možnosť Mobius tiež vylučuje. "Ak v Spojených štátoch amerických a Číne dôjde k skutočnému vyhroteniu obchodnej vojny, nemôže to byť pre juhovýchodnú Áziu dobré. Ale ja si nemyslím, že k tomu dôjde, " povedal Mobius. "Myslím si, že Číňania sú dosť bystrí, aby vedeli, že nemajú Trumpovi dať niečo, vďaka čomu by sa stal dlhodobo víťazom. Možno sa budú musieť na krátky čas niečoho vzdať, ale z dlhodobejšieho hľadiska to bude pre nich lepšie," povedal Mobius.

Súvisiace články

Aktuálne správy