Tí, ktorí používajú mobilné fintech aplikácie, robia zlé finančné rozhodnutia

, QZ Foto: SITA/AP

Jedným z zázrakov moderného života je všetka tá šikovná technológia, ktorá nám pomáha spravovať naše peniaze. Znamená to však, že robíme lepšie finančné rozhodnutia?

V prieskume vedci oslovili mladých ľudí vo veku 18 – 34 rokov v Spojených štátoch. Štúdia zistila, že tí užívatelia smartfónov, ktorí ich používajú na prevody peňazí, či platenie, budú finančne menej gramotní než tí, ktorí telefóny na tento účel nepoužívajú. Dokonca s väčšou pravdepodobnosťou prijmú zlé finančné rozhodnutia. Idú častejšie do debetu, zbytočne platia poplatky za kreditné karty, za pôžičky, alebo predčasné siahnutie na prostriedky usporené na dôchodok. Vyplýva to z výskumu Centra excelentnosti v oblasti finančnej gramotnosti na George Washington School of Business.

Je to paradox, lebo väčšinou tí, ktorí využívajú mobilné platby majú viac aktív, zarábajú viac peňazí a majú vyššie vzdelanie. Výskum tiež zistil, že štvrtina ľudí, ktorí používajú svoje telefóny na sledovanie výdavkov, hlásila pokles do debetu, kým v prípade tých, ktorí takéto aplikácie v telefónoch nemajú, je to len 20 %.

Ako to racionálne vysvetliť?

Jednou z možností je, že elektronické platby sú rýchle a pohodlné, tým pádom výdavky sú príliš jednoduché a stráženie si rozpočtu náročnejšie. Chýba tu hmatový zážitok pri platbe fyzickými peniazmi. "Nedospeli sme k záveru, ktorý by vysvetľoval toto správanie, ale zjednodušenie platby, bez potreby sa nad ňou hlbšie zamýšľať, môže ľudí motivovať k tomu, aby míňali viac," uviedla Annamaria Lusardiová, profesorka na George Washington School of Business.

"Zo všetkých platieb, ktoré sa v súčasnosti zrealizujú, je 40-percent bezhotovostných, hotovosť tvorí 60-percent. Tento pomer sa neustále mení, no kým sa zo Slovenska stane bezhotovostná krajina, čaká nás ešte dlhá cesta. Zapracovať musíme napríklad na prenikaní technológií do malých miest, kde ešte stále pretrváva akási nedôvera v platby kartami,” uviedol Rastislav Vallo, predseda Združenia pre bankové karty. Ako dôležitý krok pre celoplošné prijatie mobilných platieb uvádza Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa pre SR a ČR, spustenie služby Google Pay na Slovensku. "Táto služba posunula zákaznícku skúsenosť držiteľov platobných kariet na celkom novú úroveň. Vďaka digitalizácií platieb očakávame desaťnásobné zvýšenie počtu zariadení do roku 2020, ktoré budú platby prijímať, alebo bude možné s nimi platiť. Mobilné platby budú ďalšou veľkou revolúciou v platení na Slovensku."  Lídrom je v tomto smere Čína, ktorá má dnes viac ako 500 miliónov používateľov mobilných peňaženiek.

Dobrou správou je, že technológia môže priniesť riešenia problémov, ktoré sama vytvára. Predstavte si, že váš telefón by zavibroval viac, keď ste urobili väčší nákup. Alebo by sa objavilo upozornenie na displeji vždy, keď si kúpite rovnaké oblečenie, ako už máte doma v skrini. Možno by to niekomu prkážalo natoľko, že by bol ochotný vrátiť sa k hotovosti. Nakoniec treba ale uznať, že technológie nie sú náhradou za základné finančné vzdelávanie. Výskum naznačuje, že ľudia so základnou úrovňou finančnej gramotnosti robili lepšie rozhodnutia, bez ohľadu na to, či na svojich telefónoch používali finančné aplikácie, alebo nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy