Hospodárstvo eurozóny sa podľa predikcie EK spomalí

Európska komisia predpovedá, že ekonomika bloku v tomto roku posilní o 2,1 % po vlaňajšom zväčšení o 2,4 % a v budúcom roku sa jej rast opäť spomalí, a to na 1,9 %

Rast ekonomiky 19-člennej eurozóny sa podľa aktualizovanej prognózy Európskej komisie (EK) v najbližších rokoch spomalí. EK vo štvrtok uviedla, že v tomto roku očakáva spomalenie tempa rastu hospodárstva eurozóny na 2,1 percenta z vlaňajšej úrovne 2,4 percenta, ktorá bola najsilnejšia za desaťročie. V roku 2019 ekonomika eurozóny podľa predpovede EK posilní už iba o 1,9 percenta a v roku 2020 sa zväčší o 1,7 percenta.

Komisia uviedla, že dôvodom spomalenia hospodárstva eurozóny je silnejúca globálna neistota, napätie v medzinárodnom obchode a vyššie ceny ropy. Konštatovala pritom, že k utlmujúcim vplyvom môže prispieť aj pomalšie tempo znižovania nezamestnanosti. EK odhaduje, že nezamestnanosť v eurozóne klesne z tohtoročných 8,4 percenta na 7,9 percenta v budúcom roku a na 7,5 percenta v roku 2020.

„Neistota a riziká, a to vonkajšie aj domáce, sa zvyšujú a začínajú si vyberať daň na tempe ekonomickej aktivity, “ povedal Valdis Dombrovskis, podpredseda EK zodpovedný za finančnú stabilitu. Ekonomický rast bloku podľa komisie bude čoraz viac závisieť od domácich faktorov, pričom spotrebiteľské výdavky profitujú zo silnejšieho rastu miezd a voľnejších rozpočtových opatrení v niektorých krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy