Rast reálnych príjmov domácností v rámci krajín OECD sa v druhom kvartáli spomalil

Príjmy domácností štátov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj počas apríla až júna stúpli o 0,3 % po zvýšení o 0,7 % v prvom štvrťroku.

Rast reálnych príjmov domácností na jedného člena sa v rámci krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v druhom kvartáli tohto roka celkovo spomalil, a to na úroveň 0,3 % po posilnení o 0,7 % v prvom štvrťroku. Naopak, reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa sa zrýchlil na 0,6 % z úrovne 0,4 % v prvom štvrťroku. OECD o tom informovala v správe, ktorú vo štvrtok poskytla agentúre SITA.

V rámci celej Európskej únie a eurozóny reálne príjmy domácností na člena v druhom štvrťroku stúpli o 0,5 %, čiže trochu viac ako reálny HDP na obyvateľa, ktorý vzrástol o 0,4 %. V Nemecku však reálne príjmy na člena domácnosti v druhom kvartáli posilnili iba o 0,1 %, pričom reálny HDP na obyvateľa vzrástol o 0,4 %. Vo Veľkej Británii bol rast reálneho príjmu na člena domácnosti na úrovni 0,3 %, čiže mierne silnejší ako rast HDP na obyvateľa, ktorý bol 0,2 %. V USA však počas apríla až júna HDP na obyvateľa reálne vzrástol o 0,9 %, ale reálne príjmy na člena domácnosti sa zvýšili len o 0,4 %.

Výrazne sa v druhom štvrťroku zvýšili reálne príjmy domácnosti v Taliansku (1,6 %), hoci HDP na obyvateľa stúpol iba o 0,2 %. Vo Francúzsku bol počas apríla až júna rast reálnych príjmov domácností na člena (0,5 %) tiež rýchlejší ako posilnenie HDP na obyvateľa (0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy