Z SMS platformy je dnes globálna mobilná peňažná služba

, QZ Foto: SITA/AP

Najväčšia mobilná peňažná služba v Keni je M-Pesa. Po spojení s Western Union sa stáva globálnym hráčom, umožní používateľom posielať peniaze po celom svete.

Viac ako 23 miliónov aktívnych účastníkov M-Pesa v Keni bude môcť posielať a prijímať peniaze prostredníctvom svojich telefónov a byť pripojení k 500 000 globálnym agentom spoločnosti WU. Safaricom, ktorý prevádzkuje M-Pesu tvrdí, že sú okamžite k dispozícii prevody na bankové účty v Nemecku, Spojených arabských emirátoch a vo Veľkej Británii, ďalšie krajiny pridajú v nadchádzajúcich týždňoch.

Začalo to pred 11 rokmi ako platforma na odosielanie textových správ medzi používateľmi. Časom sa ale M-Pesa rozrástla na službu s predplatiteľmi v 10 krajinách po celej Afrike, Európe a Ázii. Len v samotnej Keni sa za tri mesiace uskutoční viac ako 580 miliónov transakcií. Nárast využívania služby má širšie dopady na finančné začlenenie a digitálne bankovníctvo, čo bankám ukazuje, že mobilné peniaze predstavujú príležitosť na zvýšenie výnosov z platieb, ako aj na zvýšenie úrokov z nárastu počtu vkladov. M-Pesa rástla tak rýchlo a tak veľmi, že zaujala aj regulačné orgány. Generálny riaditeľ spoločnosti Safaricom, Bob Collymore, v roku 2016 označil M-Pesa "neohrabaným" produktom, ktorý bol "ďaleko od tých elegantných", ktoré predstavovali iné technológie. Začal sa tak proces inovácie, aby dokázali na trhu konkurovať. Safaricom diverzifikoval svoje výrobky, rozšíril svoju mobilnú a finančnú sieť a M-Pesa sa dostala do rúk mnohým ďalším používateľom.

V uplynulých rokoch spoločnosť spustila službu na zdieľanie jázd Little, elektronickú obchodnú platformu Masoko a hudobnú streamingovú službu Songa. Vo vvšetkých prípadoch môžu používatelia za služby platiť cez  M-Pesa. Vlani v októbri operátor spustil aj M-Pesa 1Tap, s použitím karty, nálepky na telefóne, či náramku, umožňujú bezpečné a rýchlejšie platby. Vo februári Google pridal možnosť platby cez M-Pesa v obchode s aplikáciami, čím sa americký technologický gigant stal jedným z prvých z globálnych digitálnych distribučných stránok, ktorý sa prispôsobil mobilným prostriedkom.

V apríli Safaricom nadviazal spoluprácu so spoločnosťou PayPal, aby umožnil v rámci elektronického obchodu bezproblémový prevod peňazí medzi týmito dvoma službami a mobilných peňaženiek. Spoločnosť spustila chatovaciu službu Bonga, ktorá používateľom M-Pesa radí počas odosielania a prijímania peňazí. A v snahe zvýšiť počet užívateľov, Safaricom údajne ponúkne M-Pesu Etiópii, na trh s potenciálnom viac ako 100 miliónmi užívateľov, ktorý sa pomaly otvára pre investorov.

Globalizácia M-Pesa posilní aj Western Union, ktorá čelí tvrdej konkurencii začínajúcich firiem ako TransferWise a WorldRemit, ktoré ponúkajú lacnejšie a rýchlejšie on-line prevody. Prinúti spoločnosť znížiť ceny a presunúť sa na digitálnu platformu.

Súvisiace články

Aktuálne správy