Nový líder Nemecka: Žena, ktorá by mohla nahradiť Merkelovú

, CNBC;politico Foto: SITA/AP

Odchod nemeckej kancelárky Angely Merkelovej by nemal byť prekvapením a mnohí analytici hľadajú jej možného nástupcu. Niekoľko odborníkov sa zhodlo v tom, že by to mohla byť Annegret Kramp-Karrenbauerová, generálna tajomníčka Kresťanskej demokratickej únie (CDU). Na post Merekelovej by sa mohla dostať už budúci rok.

"Očakávame, že Annegret Kramp-Karrenbauerová nahradí Merkelovú ako líder CDU," uviedol v šéf ekonomickej skupiny Citi, Christian Schulz. "Očakávame, že voľby sa vypíšu v druhej polovici roku 2019 a že sa vytvorí nejaká forma centristickej koalície," povedal Schulz.

Merkelová minulý týždeň oznámila, že už nemieni kandidovať ani na post predsedníčky strany v decembri, ani na funkciu kanclérky po voľbách do roku 2021. Do dnes je v hre nástupcu dvanásť mien, ale iba tri majú reálnu šancu získať podporu. Je to minister zdravotníctva Jens Spahn, bývalý parlamentný líder skupiny Friedrich Merz a Annegret Kramp-Karrenbauerová, v nemeckých politických kruhoch známa ako "AKK".

Práve 56-ročná Kramp-Karrenbauerová je označovaná za favoritku, pretože je vnímaná ako osobná preferencia zo strany Merkelovej. Merkelová vymenovala Kramp-Karrenbauerovú za generálneho tajomníka CDU vo februári tohto roka, čím vyslala silný signál, že podpredsedkyňu vtedajšieho ministra Sárskeho štátu považuje za svojho nástupcu, zatiaľ čo Spahn a Merz sú považovaní za potencionálnych protivníkov Merkelovej. Kramp-Karrenbauerová je vnímaná ako niekto, kto sa bude držať centristickej cesty, ktorú vytvorila Merkelová. Kramp-Karrenbauerová uviedla svoju kandidatúru v stredu a uviedla, že "táto éra končí a takáto éra nemôže pokračovať na neurčitý čas, ale nemožno ju zvrátiť", čo signalizuje, že nezruší politiku CDU zavedenú jej mentorom.

"Jej početné posty v rámci strany by mali pomôcť jej kampani, jej fanúšikov nájdeme v mládežníckych krídlach CDU a zameriavajú sa na skupiny, ktoré pomáhajú rodinám, ženám a katolíkom," uviedol Handelsblatt Global. "Jej fanúšikovia hovoria, že je inteligentná ale pre ostatných je konzervatívna, nemá ohnivú rétoriku a je to len Merkelová II."

Voľba Kramp-Karrenbauerovej ako spojenca Merkelovej, by znamenala dobrú príležitosť na to, aby jej štvrtý funkčný štáb bol schopný harmonicky spolupracovať v rámci koaličnej vlády zloženej z CDU, jej sesterská bavorskej strany, Kresťansko – sociálnej únie a Sociálnodemokratickej strany (SPD). CDU to dnes nemá ľahké, kvôli rastúcej popularite pravicových strán. Alternatíva pre Nemecko AfD aj ľavicoví Zelení sa v nedávnych regionálnych voľbách dobre umiestnili v prejave sympatií nemeckého voliča.

"Merkelová pripustila, že odstúpenie z pozície lídra strany je pre ňu riziko ako kancelárku, hoci niektorí kancelári pre ňou neboli na čele svojich strán," uviedol ekonóm J.P. Morgan Greg Fuzesi. "Kľúčovou úlohou šéfa CDU je, že je dôležitou postavou pri politických diskusiách o prioritách. A v tom by nový vodca CDU mohol byť v konflikte s Merkelovou", povedal a dodal, že bude závisieť od ďalšej stratégie lídra CDU, vyrobnať sa s náročnou úlohou získať naspäť podporu z opačných táborov, teda od AfD a Zelených.

Dokonca aj najväčší kritici Merkelovej sa obávajú toho, čo sa stane, keď odíde. Ako píše politico, odchod môže vyvolať pád vlády, novú koalíciu, menšinovú vládu  a/alebo nové voľby. Určitý dopad sa dá očakávať aj za hranicami Nemecka.  Tak ako v prípade Nemecka, odchod Merkelovej by sa týkal aj Európskej únie. Žiaden líder nebol natoľko dominantný v európskych záležitostiach za posledných 13 rokov, ak nie dlhšie. Práve Merkelovej pripadla náročná úlohu spojiť Európu. Bez ohľadu na chyby, ktoré urobila pri kríze alebo migrácii, do pamäte sa zapíše položartom ako "Kráľovná Európy".  Takže je jasné, že jej odstúpenie vytvorí vákuum bez ohľadu na to, kto sa po nej dostane na vrchol nemeckej politickej pyramídy.

Po celé roky, na každom stretnutí európskych lídrov, boli všetky pohľady zamerané na Merkelovú. O ničom sa nerozhodlo, kým sa nevyjadrila nemecká kancelárka, ktorá sa rada ponára do detailov v politických diskusiách. "Vyvoláva rešpekt aj u tých, ktorí s ňou nesúhlasia," povedal nemenovaný stredopravý premiér, ktorý Merkelovú stretáva na nespočetných summitoch počas rokov. "V miestnosti je iná atmosféra, keď tam nie je. Akonáhle bude preč, prevezme to Orbán." To by mohlo vysvetlovať, prečo aj niektorí z jej najväčších kritikov sa obávajú jej možného odchodu v nasledujúcich mesiacoch.

Pokiaľ ide o otázky širokého konsenzu v EÚ, ako napríklad Brexit, odchod Merkelovej nebude problémom. To isté platí o rozhodnutiach, ktoré je potrebné urobiť v blízkej budúcnosti, ako je obsadenie vyšších európskych pozícií, či už v Európskej centrálnej banke, alebo v Komisii. Nemecko je stále Nemecko. Pokiaľ však ide o zásadnejšie, dlhodobejšie otázky, napríklad o tom, ako reformovať eurozónu, je tento výhľad menej jasný, píše politico. Niektorí pozorovatelia veria, že Merkelová, po oslobodení sa od svojich straníckych povinností, bude mať voľnejšiu ruku v tom, aby konečne uzavrela dohodu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o bankovej únii vrátane spornej otázky poistenia vkladov.

Súvisiace články

Aktuálne správy