Tesla mení predsedu predstavenstva, na Muskovo miesto si sadne žena

, Reuters;CNBC Foto: YT/Tesltra

Robyn Denholmová, v súčasnosti finančná riaditeľka austrálskeho telekomunikačného operátora Telstra, nahradí Elona Muska na jeho stoličke. Ale až po tom, čo je uplynie šesťmesačné výpovedné obdobie. Informácie priniesla agentúra Reuters.

Tlaky na Muska vzrástli niekoľko mesiacov po tom, ako zverejnil svoje tweety, že "zabezpečil finančné prostriedky" na privatizáciu Tesly, čoho sa v septembri chytil regulátor a označil to ako manipuláciu s akciami. Výsledkom je, že Tesla a Musk majú zaplatiť pokutu vo výške 20 miliónov dolárov a Musk sa má vzdať svojej funkcie predsedu predstavenstva na tri roky. Generálnym riaditeľom automobilky zostáva.

Denholmová post Muska zastávať na plný úväzok.Dočasne odstúpi z funkcie predsedníčky výboru pre audit spoločnosti Tesla, kým opustí spoločnosť Telstra. Hovorca spoločnosti Tesla uviedol, že po tom, čo Denholmová odíde z Telstry, získa každý rok 8 000 akciových opcií a peňažnú hotovosť vo výške 300 000 dolárov. Predtým pôsobila ako finančná a prevádzková riaditeľka v spoločnostiach Juniper Networks, Sun Microsystems, Toyota a Arthur Andersen & Co.

"Verím tejto spoločnosti, verím v jej misiu a teším sa na to, že pomôžem Elonovi a tímu Tesla dosiahnuť trvalú ziskovosť a priniesť dlhodobú hodnotu pre akcionárov," povedala Robyn Denholmová.

Akcie reagovali na správu rastom. Ale aj v reakcii na zverejnené výsledky, výrobca elektrických vozidiel zaznamenal vo svojej histórii najväčší štvrťročný zisk.

V treťom štvrťroku roku 2018 Tesla vykázala príjmy vo výške 6,8 miliardy USD a zisk za rovnaké obdobie predstavoval 312 miliónov USD. Počas tretieho štvrťroka firma na trh dodala 83 500 vozidiel, čím porazil očakávania analytikov z Wall Street.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy