Poradcovia nemeckej vlády prudko zredukovali predpoveď rastu ekonomiky

Panel poradcov v tomto roku očakáva rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,6 %, v marci prognózoval jej posilnenie o 2,3 %.

Panel nezávislých ekonomických poradcov nemeckej vlády zredukoval prognózu rastu hospodárstva krajiny v tomto roku, pričom za dôvod okrem iného označil horšie prostredie zahraničného obchodu. Panel poradcov v stredu uviedol, že v tomto roku očakáva rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,6 percenta. Ide o prudké zhoršenie predpovede, keďže v marci prognózoval posilnenie hospodárstva o 2,3 percenta.

V budúcom roku poradcovia predpokladajú zväčšenie hrubého domáceho produktu Nemecka o 1,5 percenta, ich predošlá predikcia rátala s rastom o 1,8 percenta. Nezávislí poradcovia vo svojej správe poznamenali, že nemecká ekonomika sa nachádza v jednej z najdlhších konjunktúr od druhej svetovej vojny. Napísali však, že „menej priaznivé prostredie zahraničného obchodu, dočasné problémy produkcie a prekážky v rámci výrobnej kapacity spomaľujú tempo expanzie“.

V minulom roku nemecká ekonomika posilnila o 2,2 percenta. Išlo o najsilnejší výkon hospodárstva krajiny za šesť rokov. Nemecká vláda minulý mesiac uviedla, že v tomto roku očakáva rast ekonomiky o 1,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy