Magna Energia: Domácnostiam, ktoré si kúria samy, zdražejú energie miernejšie

, TASR Foto: thinkstock

Slovenské domácnosti, ktoré si kúria samy, môžu v budúcom roku v porovnaní s ostatnými ušetriť. Teplárenským spoločnostiam totiž Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) povolil výrazné zvýšenie cien. Tým, ktorí si kúria sami, však energie vďaka aktuálnemu nastaveniu regulačných vzorcov zdražejú miernejšie. Teplo, ktoré si vyrobia, tak môže byť lacnejšie. Tvrdí to Magna Energia, a. s., alternatívny dodávateľ elektriny a plynu na slovenskom trhu.

ÚRSO podľa spoločnosti Magna Energia povolil teplárňam zvýšenie koeficientu na vstupnej cene komodity na 1,28. Pritom len v polovici júla ho stanovil výrazne nižší – na úrovni 1,07. Regulátor tak reaguje na prudké zvýšenie burzových cien plynu. Domácnosti preto pri odbere tepla od veľkododávateľov zaplatia približne o päť eur za megawatthodinu (MWh) viac ako vlani. "Ide o významný nárast. Vyúčtovanie za toto radikálne zdraženie však príde až po parlamentných voľbách," vysvetlil portfólio manažér Magna Energia Martin Semrič.
P
odľa Magna Energia regulačný úrad týmto rozhodnutím teplárom ako jediným povolil nakupovať komoditu na burze, v tomto prípade plyn, za reálne ceny. Dodávatelia, ktorí predávajú elektrinu a plyn za regulované ceny koncovým zákazníkom, túto možnosť nemajú. ÚRSO argumentuje vytvorením podmienok na zabezpečenie plynulej a bezpečnej dodávky tepla počas celého roka 2019 bez rizika jej prerušenia. "Je smutné, že podobný prístup neuplatňuje ÚRSO voči všetkým dodávateľom energií. Preto mnohí z nich svoje pôsobenie na trhu ukončili," upozornil Semrič.

Magna Energia poznamenala, že teplárenské spoločnosti pritom nemusia výraznejšie bojovať o svojho zákazníka. Podľa zákona o tepelnej energetike sa totiž bytové spoločenstvá nemôžu pripájať na vlastné zdroje tepla napríklad postavením vlastnej kotolne v dome bez súhlasu teplárne, od ktorej sa chcú bytovky odpojiť. Súhlas musia bytovky žiadať od roku 2014, keď vláda Roberta Fica (Smer-SD) zmenila zákon.

"V drvivej väčšine prípadov teplárenská spoločnosť tento súhlas bytovkám nedá," konštatoval Semrič. Pre zachovanie monopolu veľkých dodávateľov tepla však už tento rok nehrá ani argument, že dokážu nakupovať plyn na burzách lacnejšie. Priznal to aj regulačný úrad, keď v zverejnenom stanovisku povedal, že ceny plynu na burze EEX, ktorá je referenčná, od júla výrazne stúpli. Pričom dodávatelia tepla nemali možnosť nakúpiť plyn za cenu, ktorá by zodpovedala pôvodnému koeficientu.

Magna Energia upozornila, že výrobou vlastného tepla dokázali pritom domácnosti už teraz ušetriť 40 % nákladov. A to aj pri vyššej cene za plyn, ktorú ešte do tohto roka platili, pretože domové teplárne nedokázali nakupovať plyn v čase, keď boli na burzách výhodné ceny. Na rozdiel od veľkých dodávateľov však dokážu odbúrať tepelné straty, ktoré sú v zastaraných rozvodoch.

Pri byte s rozlohou 63 štvorcových metrov podľa Magna Energia zaplatila domácnosť vlani za teplo 650 eur s DPH. To v prípade, ak ho mali vykurovaný teplárňami. "Podľa našich výpočtov by pri vykurovaní z vlastnej kotolne zaplatila tá istá domácnosť približne 400 eur s DPH," konštatoval energetický audítor Magna Energia Vladimír Balaj. Túto zimu by sa mali podľa neho cenové nožnice medzi vlastnou a centrálnou kotolňou ešte viac roztvoriť.

Výhodou vlastnej kotolne je podľa Magna Energia okrem ušetrených nákladov aj fakt, že takýto byt získava na hodnote. "Keďže sa nestávate ako nový vlastník rukojemníkom dodávateľa tepla a s tepelnou pohodou a nákladmi na kúrenie si gazdujete, takpovediac, sami," vysvetlil Balaj. Domácnosti totiž môžu využívať rôzne výhody od dodávateľov plynu a meniť ich na základe ponuky v podstate každý rok. Môžu tiež začať kúriť, keď ony uznajú za vhodné, rovnakú slobodu majú aj pri ukončení vykurovania.

"Už len fakt, že developeri sa snažia svoje novostavby vybaviť vlastnými kotolňami, je znakom istej nevýhody veľkých teplární. Na druhej strane, ak by sa všetci od nich odpojili, výdavky na réžiu sa stanú neúnosnými. Tí, čo zostanú, by museli niesť náklady aj za tých odpojených. To je jeden z hlavných argumentov teplárov," dodal Balaj.

Magna Energia, a. s., je alternatívnym dodávateľom elektriny a plynu na slovenskom trhu. Na trhu s elektrinou pôsobí od roku 2007, na trhu s plynom od začiatku roka 2011. Dnes dodáva elektrinu aj plyn pre vyše 5000 domácností a do viac ako 11.000 firemných odberných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy