Koniec geoblokácie: Zahraničné e-shopy musia od decembra umožniť nákup každému za rovnakých podmienok

, moneymag Foto: getty images

Doterajšie praktiky niektorých predajcov, ktoré znemožňovali nakupovať v zahraničných e-shopoch, zakáže Európska únia. Od decembra tak Slováci budú môcť nakupovať za rovnakých platobných a dodacích podmienok ako občanom vo svojom domovskom štáte.

Pravidlá, ktoré zakazujú takzvanú geoblokáciu začnú platiť od 3. decembra 2018. Majú zabrániť bezdôvodnej diskriminácii na základe štátnej príslušnosti, miesta bydliska alebo miesta aktuálneho pobytu. Neznamená to však, že by on-line predajcovia museli začať doručovať svoj tovar do iných členských štátov. Ich povinnosťou ale bude umožniť nákup všetkým zákazníkom bez ohľadu na to, odkiaľ sú. Tu sú dve základné pravidlá, ktorými by sa mali obchodníci od decembra riadiť.

Prístup na stránky a zákaz presmerovania
Pokiaľ si budete chcieť prezrieť tovar v zahraničnom e-shope, nesmie vám obchodník blokovať prístup len preto, že nie ste z rovnakej krajiny. V súčasnosti sa bohužiaľ stáva, že vás obchodníci automaticky presmerujú na stránky e-shopu vo vašom jazyku a zároveň vám tak v mnohých prípadoch ponúknu aj iné ceny. Stanovenie odlišných cien na weboch v rôznych jazykových mutáciách nariadenia nezakazuje. To, čo však povolené nie je, je automatické presmerovanie. Ak chcete navštíviť stránky v ich francúzskej verzii, musí vám to obchodník umožniť. Aj keď sa potom rozhodnete prejsť napríklad na anglickú verziu stránok, mali by ste mať možnosť vrátiť sa k tej pôvodnej. Obchodník vám skrátka nesmie brániť nakúpiť tam, kde chcete. Štátna príslušnosť nemôže automaticky predurčovať cestu k tovaru. Automatické presmerovanie zákazníka bez jeho súhlasu bude možné len v prípade, ak sa obsah na cieľovej adrese zásadne nelíši od obsahu zákazníkom pôvodne požadovaného. Ak vám obchodník bude chcieť ponúknuť zobrazenie inej jazykovej verzie, musíte s tým súhlasiť.

Nastavenie rovnakých obchodných a platobných podmienok
Pokiaľ si zákazník zo Slovenska objedná tovar napríklad v Rakúsku, musí voči nemu zahraničný obchodník uplatniť rovnaké podmienky, ako keby si tovar objednával  Rakúšan. Rovnako tak nesmie diskriminovať zákazníkov kvôli tomu, kde majú svoj bankový účet alebo odkiaľ pochádza ich platobná karta. Nariadenie sa netýka len tovaru, pravidlá budú musieť dodržiavať aj poskytovatelia elektronických služieb, ako sú dátové sklady, webhosting alebo cloudové služby. Nevzťahuje sa zatiaľ iba na audiovizuálne služby, ako sú e-hudba, e-knihy, on-line hry či softvér.

Problémy s geoblokáciou sa snaží Európska únia riešiť už od mája 2016, keď Komisia prvýkrát predložila pôvodný návrh. Definitívny zákaz cez nariadenie 2018/302 Rada odhlasovala 27. februára 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy