Praha kontra Bratislava: Drahé bývanie, takmer rovnaké zárobky

, euro.cz Foto: TASR/AP

Kým v príjmoch sa pomaly približujeme českej metropole, pri cenách bývania sme na tom stále o čosi lepšie.

Vyšší zárobok, drahšie bývanie. Nie tak celkom. Z prieskumu poradenskej spoločnosti Jones Lang LaSalle vyplýva, že v Prahe sa priemerná mesačná mzda na konci prvej polovice roku 2018 pohybovala na úrovni asi 1525 eur a v Bratislave to bolo 1372 eur hrubého. Rozdiel medzi príjmami obyvateľov oboch hlavných miest je približne 11,1 percenta. Ale rozdiel v cenách bývania je za prvý polrok tohto roka viac ako 16 percent. V prospech Bratislavy. Priemerná cena bytu v ponuke v Prahe bola v prvej polovici tohto roka 91 928 korún za meter štvorcový, asi 3533 eur. V Bratislave sa cena za rovnaké obdobie za meter štvorcový voľného bytu pohybovala na úrovni zhruba 3035 eur vrátane DPH.

Pri porovnaní aktuálnych cien bytov v oboch hlavných mestách za rovnaké obdobie v roku 2017, vidíme medziročný nárast cien v Prahe o deväť percent, v Bratislave zhruba o osem percent. Rovnaké sú aj dispozície bytu, po ktorých je najväčší dopyt, najviac sa ich v oboch mestách predalo dvojizbových. Veľký rozdiel je ale v tom, koľko bytov sa predáva v predpredaji. Kým v Bratislave je ich podiel na všetkých predaných bytoch iba päť percent, v Prahe sa takto predá viac ako pätina všetkých bytov.

Markantnejší rozdiel sa dá pozorovať pri cenách najluxusnejších bytov. Tie sa ponúkali v prvých šiestich mesiacoch tohto roka v Bratislave za 4033 eur vrátane DPH za meter štvorcový, ale v Prahe až za 7527 eur vrátane DPH. Meter štvorcový bytu v najvyššej cenovej kategórii tak mohli záujemcovia v Prahe kúpiť v priemere až o 87 percent drahšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy