Po roku opäť udelili ceny týždenníka TREND za mimoriadne podnikateľské výsledky

Výročné ceny za mimoriadne podnikateľské výsledky udelil v utorok večer v Bratislave ekonomický týždenník TREND už po 21. raz. Firmou roka 2018 sa po šiestykrát stala spoločnosť Eset. Cenu pre najúspešnejšiu banku si po minuloročnom druhom mieste znova prevzala Slovenská sporiteľňa. Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa po miernej úprave kritérií po prvýkrát získala Allianz – Slovenská poisťovňa. O najúspešnejšej Firme roka, Banke roka a Poisťovni roka 2018 rozhodol dynamický rast, ziskovosť a efektívnosť ich biznisu.

Manažérom roka 2018 sa stal Michal Meško, konateľ spoločnosti Martinus. Investorom roka 2018 sa stala firma Jaguar Land Rover Slovakia. Manažéra a investora roka vybrali hlasovaním predplatitelia TRENDU (a TREND.sk) a osobnosti ekonomiky SR.

Ocenenie Firma roka si odniesla softvérová spoločnosť Eset za kontinuálny rast. Striebornou firmou rebríčka TRENDU je už druhý rok po sebe dolnovestenická dcéra nemeckého výrobcu gumovo-plastových tesnení do dvier, okien i batožinových priestorov automobilov SaarGummi. Tretie miesto patrí slovenskej dcére nemeckého dodávateľa pre automobilový priemysel Handtmann Slovakia.

Po minuloročnej prestávke, kedy TREND odovzdal cenu Banka roka VÚB banke, patrí titul opäť Slovenskej sporiteľni. Podobne ako vlani aj tentoraz dosiahli v hodnotení týždenníka obe banky len malý bodový rozdiel. Sporiteľňa však mala podľa TRENDU na rozdiel od svojho rivala v rukách talianskeho investora vyrovnanejšie skóre v hodnotených ukazovateľoch. Sporiteľňa najlepšie obstála v úverovom boji a aj pri získavaní vkladov patrila k finančnými domom, ktoré sa nimi najviac posilnili. Na treťom mieste skončila Tatra Banka.

Po miernej úprave kritérií, ktorá lepšie zohľadňovala vplyv jednorazových životných poistiek, získala prvé miesto po prvýkrát najziskovejšia poisťovňa na trhu, Allianz – Slovenská poisťovňa. Podľa TRENDU sa jej darí udržať si ako trhový podiel, tak aj bezkonkurenčnú ziskovosť. Druhé miesto získala slovenská pobočka americkej poisťovne Metlife, ktorá stabilne rastie na trhu životného poistenia. Trojku uzatvára poisťovňa Generali, ktorej sa po prevzatí značiek Genertel a Európskej cestovnej poisťovne darí každoročne zvyšovať počet nových klientov, čo je na poistnom trhu podľa TRENDU pre veľké poisťovne náročné.

Investorom roka 2018 sa stala automobilka Jaguar Land Rover Slovakia. Investícia automobilky do nového výrobného závodu na Slovensku patrí medzi najväčšie investície v automobilovom priemysle v Európe za ostatných desať rokov. Investícia v hodnote 1,4 miliardy eur je pre britského producenta luxusných áut patriaceho indickému holdingu Tata Motors kľúčová, keďže vďaka nej získa podľa TRENDU potrebné nové výrobné kapacity na pokrytie globálneho dopytu.

Manažérom roka 2018 sa stal konateľ spoločnosti Martinus, najväčšieho internetového kníhkupectva na Slovensku, Michal Meško. Manažér z knižného prostredia uspel v hlasovaní spomedzi piatich kandidátov, ktorých nominovala redakcia týždenníka TREND a hlasovaním ho určili manažéri na Slovensku pôsobiacich firiem, ako aj registrovaní čitatelia TREND.sk. Medzi ďalšími nominovanými boli: výkonný riaditeľ OFZ – výrobca ferozliatin – Branislav Klocok, generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, generálny riaditeľ poisťovne Generali Roman Juráš a generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco Milan Veselý.

TREND v spolupráci s odborným garantom konzultačnou spoločnosťou BMB Leitner druhýkrát zverejnil rebríček 50 najväčších platiteľov priamych daní a odvodov na Slovensku. Jasným víťazom sa stal bratislavský závod Volkswagen Slovakia, ktorý zároveň obhájil vlaňajšie víťazstvo. Sčítaním oboch ukazovateľov sa opäť ako jediný prehupol cez hranicu 200 miliónov eur zaplatených daní a odvodov za rok 2017 štátu. Nemecké a rakúske firmy celkovo rebríčku top 50 najväčších platiteľov dominovali, len 13 firiem v rebríčku malo slovenského majiteľa.

Ceny TRENDU hodnotia najúspešnejšie spoločnosti, nie najlepšie. TREND oceňuje spoločnosti, ktoré si posilnili postavenie na trhu a zároveň zvýšili (alebo udržali vysokú) ziskovosť. Neposudzuje, ktorá firma / banka / poisťovňa poskytuje klientom najlepšie služby. Hoci sa ceny spájajú s rokom 2018, aktuálne výsledky nezohľadňujú (ešte nie sú známe). Rozhodujúce sú výsledky za predchádzajúce roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy