Najväčší akcionár Danske Bank zvrhol predsedu predstavenstva

Najväčší akcionár Danske Bank, rodina Maerskových, zvrhla predsedu predstavenstva banky po škandále s praním špinavých peňazí, pre ktorý rezignoval aj generálny riaditeľ.
Spoločnosť A. P. Moller Holding, ktorá má pod kontrolou približne 21 % základného imania v banke, navrhla, aby Oleho Andersena vystriedal na poste predsedu najväčšej dánskej banky Karsten Dybvad, súčasný šéf Konfederácie dánskeho priemyslu.
Tento krok je zriedkavý pre dánsku rodinu Maerskovcov, ktorá má kontrolný podiel v lodnom gigantovi A. P. Moller-Maersk prostredníctvom spoločnosti A. P. Moller Holding. Teraz však otvorene „ukázala svaly“, aby sa pokúsila o zmenu v prípade jednej z jej investícií.
„Danske Bank si vyžaduje nové vedenie a zmeny vo svojej rade, aby posilnila svoju pozíciu vedúcej severskej banky,“ uviedol Robert Uggla, výkonný riaditeľ rodinnej spoločnosti A. P. Moller Holding.
Andersen, ktorý bol sedem rokov predsedom Danske Bank, súhlasil, že odstúpi na mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré sa uskutoční do dvoch týždňov.
Táto zmena nasleduje po škandále s prepraním špinavých peňazí vo výške 200 miliárd eur v estónskej dcére Danske Bank v rokoch 2007 až 2015.
Danske je predmetom vyšetrovania v Dánsku, Estónsku a Spojených štátoch.
Podľa vedúceho akcionára banka potrebuje nového predsedu, „aby posilnila svoju schopnosť uplatňovať firemnú kultúru a dodržiavať pravidlá a regulácie“.
Generálny riaditeľ spoločnosti Danske Bank Thomas Borgen rezignoval ešte v septembri, keď skupina publikovala správu o podozrivých transakciách.
Rozruch v banke sa však v nasledujúcom mesiaci prehĺbil, keď regulačný úrad odmietol pre nedostatok skúseností Jacoba Aarupa-Andersena, ktorého predstavenstvo vybralo za nového riaditeľa.
Aj dánske dôchodkové fondy PFA a ATP podporujú nomináciu Dybvadu za nového predsedu, povedal A. P. Moller Holding.
Danske Bank v utorok informovala, že stále hľadá generálneho riaditeľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy