Keď akcie strácajú na hodnote, zlato obnovuje dôveru investorov

, PR článok

Zlato. Drahý kov, ktorý všetci veľmi dobre poznáme. Kým ešte v septembri bojovalo s nedôverou investorov, za posledný mesiac sa situácia otočila. Hodnota tohto drahého kovu začala rásť v dôsledku neistoty vyplývajúcej z viacnásobných poklesov akciových trhov. Investori sa tak po niekoľkých mesiacoch odklonu predsa len opäť uchyľujú do bezpečného prístavu, ktorý tento drahý kov predstavuje v období neistoty na trhu.

Od začiatku roka cena zlata na kapitálových trhoch klesala. Na povestné dno sa dostala v polovici augusta, kedy dosiahla hodnotu tesne pod hranicou 1 180 dolárov za uncu. Napriek následnému miernemu posilneniu si začiatkom októbra opäť siahla na dno. Ale len na krátko. Negatívny vývoj hodnoty komodity otočil výplach na akciových trhoch, ktorý odštartoval v polovici mesiaca kvôli obchodnej vojne medzi USA a Čínou, neistota na trhu z dôvodu blížiacich sa volieb do Kongresu aj kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa voči americkej centrálnej banke Fed, ktorá  podľa neho zvyšuje úrokové sadzby príliš rýchlo. V prvej vlne výpredaja index Dow Jones oslabil o 4,19 percenta, S&P 500 stratil 4,10 percenta,

Nasdaq Composite zaznamenal straty v hodnote o 3,74 percenta a spolu s nimi klesali aj akcie významných spoločností. Následne na trhy dopadli aj obavy z brexitu a schvaľovania talianskeho rozpočtu. Druhý výpredaj bol ešte výraznejší. Index Dow klesol o 2,41 percenta, S&P 500 o 3,09 percenta a Nasdaq Composite sa znížil o 4,43 percenta. Október tak možno považovať za jeden z najhorších mesiacov pre hlavné americké indexy a akcie veľkých spoločností za niekoľko posledných rokov.

V dôsledku negatívneho vývoja na akciových trhoch sa investori uchýlili do bezpečného prístavu a zlato posilnilo o viac ako 4 percentá. Cena komodity stúpla na úroveň 1 235 USD za uncu, na ktorej sa naposledy nachádzala v júli 2018. Nárastom prelomilo precedens vyplývajúci z údajov spoločnosti Dow Jones, podľa ktorých je október pre cenu zlata od roku 1990 najhorší mesiac a  priemerne má prísť o 1,29 percenta hodnoty. V prospech komodity ukazoval aj tretí pokles na akciových trhoch. V závere mesiaca sa však situácia na trhu stabilizovala a mohli sme vidieť silnú koreláciu medzi cenou indexov a komodity. Akcie zamierili do zelených čísel  a zlato nakoniec mierne oslabilo na hodnotu 1223 USD.

Aktuálne dianie na globálnych finančných trhoch by malo podle analýz xPartners aj naďalej nahrávať posilňovaniu drahého kovu. Čím ďalej tým viac môžeme očakávať hrozbu recesie a svoje rezervy zlata navyšujú i centrálne banky. V prvom polroku 2018 využili oslabenie ceny komodity a podľa Svetovej rady pre zlato nakúpili 193,3 tony, čo predstavuje 8-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2017. Celkovo išlo o najväčší vzostup rezerv od prvej polovice roka 2015. Do zlatých rezerv investuje Poľsko, Čína ale aj Kazachstán, či Maďarsko, ktoré svoje zásoby zlata zvýšilo až desaťnásobne na 31,5 tony. Za navýšením zásob komodity sa skrýva ochrana pred možnými rizikami v prípade nepriaznivého ekonomického a politického vývoja a zníženie závislosti na hodnote eura. Z rovnakých dôvodov je zlato zaujímavé pre jednotlivcov, pre ktorých môže byť opätovný rast kovu signálom pre životnú investíciu. Oproti vrcholu, ktorý dosiahol v roku 2011 je dnes totiž stále lacnejší o približne 40 percent.

Pokiaľ máte záujem o investície do komodít, xPartners vás prevedie svetom najznámejších komodít na trhu. Obchoduje sa tu s tovarom, s ktorým denne prichádza do styku takmer každý. Ide o ropu, zlato, drahé kovy alebo rôzne obilniny. Komodity sa obchodujú v jednotkách ako napríklad unca, barely či libry, ale aj v podobe cenných papierov, do ktorých môže investovať prakticky ktokoľvek.

Autorkou je Olivia Lacenová, analytička xPartners

 

Súvisiace články

Aktuálne správy