Niektoré veľké banky v eurozóne potrebujú posilniť kapitálové pozície

Tucet bánk v eurozóne, vrátane niektorých najväčších, by malo posilniť svoje kapitálové pozície, povedal viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos v reakcii na výsledky záťažových testov zverejnených v piatok (2. 11.).
ECB uviedla, že použije výsledky testov, aby stanovila pre banky individuálne kapitálové požiadavky v rámci procesu preskúmania a hodnotenia orgánmi dohľadu (Supervisory Review and Evaluation Process). ECB tiež oznámila, že bude akceptovať koeficient vlastného kapitálu CET1 na úrovní 5,5 %. Vyjadrenie Luis de Guindosa však signalizujú, že ECB zrejme bude požadovať vyššiu úroveň.
„Banky s ukazovateľmi vlastného kapitálu v prípade nepriaznivého scenára pod 9 % indikujú slabšiu, aj keď stále prijateľnú kapitálovú pozíciu,“ povedal de Guindos na konferencii v Bruseli.
„Týchto 12 inštitútov reprezentujúcich takmer 40 % celkových aktív sektora by malo zvýšiť svoju odolnosť a posilniť kapitálové pozície, aby zvládli budúce výzvy a preto budú pozorne monitorované,“ uviedol de Guindos. Medzi spomínanými 12 bankami sú napríklad Deutsche Bank, BNP Paribas alebo Société Générale.
V prípade realizácie nepriaznivého scenáru namodelovaného v rámci záťažových testov by koeficient vlastného kapitálu Deutsche Bank klesol na 8,14 %, BNP Paribas na 8,64 % a Société Générale na 7,61 %, ukázala správa Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA). Najhoršie spomedzi finančných inštitútov skončila talianska Banco BPM, jej kapitálový koeficient by padol na 6,67 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy