Kurz eura klesol na 1,1311 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny pokračoval v stredu v poklese a dostal sa na najnižšiu úroveň od polovice augusta.
Euro v stredu oslabilo až na 1,1311 USD, neskôr zmazalo časť ziskov a podvečer sa predávalo po 1,1330 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1318 (v utorok: 1,1372) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8835 (0,8794) eura.
Experti zdôvodnili straty eura všeobecným posilňovaním dolára, ktorý už nejaký čas profituje z robustných údajov z ekonomiky USA. Tie podporujú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Vyhliadky eurozóny sú opačné, keďže údaje z ekonomiky nenapĺňajú očakávania a ECB sa ešte dlhší čas nechystá zvyšovať sadzby.
Pod veľkým tlakom sa uprostred týždňa ocitla turecká líra. Voči doláru oslabila o vyše 2 %. Dôvodom bolo, že minister financií Berat Albayrak ohlásil zníženie daní, ktorými chce podľa svojich slov bojovať s vysokou infláciou. Experti odporúčajú zvýšenie úrokových sadzieb. Turecká centrálna banka však váha s ďalším sprísnením menovej politiky, keďže prezident Recep Tayyip Erdogan je nepriateľom vysokých úrokových sadzieb.
Kurzové zisky zaznamenala, naopak, britská libra. Príčinou bolo zverejnenie listu britského ministra pre brexit Dominica Raaba z 24. októbra, v ktorom sa píše, že dohoda o vystúpení Británie z Európskej únie by mohla byť uzatvorená do 21. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy