Exekútori vzniesli na Sociálnu poisťovňu od januára takmer 10 mil. otázok na dlžníkov

Od januára do septembra tohto roka Sociálna poisťovňa odpovedala exekútorom cez svoje webové rozhranie na 8,7 mil. otázok na dlžníkov. Ďalších približne 1,1 mil. podaní, ktoré poisťovňa exekútorom sprostredkovala, bolo komplikovanejších, a preto ich musela došetrovať a dáta verifikovať špecializovaným útvarom. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa poskytuje na základe platnej legislatívy služby aj exekútorom, v súčasnosti ich využíva približne 377 exekútorských úradov. Ide o informácie o poberaní rôznych dávok a najmä dôchodkov na účely zrážok z nich a následného uspokojenia veriteľov.

Keďže zadlženosť obyvateľov Slovenska aj z radov poberateľov dávok Sociálnej poisťovne neustále narastá, Sociálna poisťovňa predpokladá, že objem služieb tohto charakteru bude aj naďalej stúpať. Ku koncu septembra tohto roka vykazovali súdy 3,3 milióna neukončených exekučných konaní. Za prvé tri štvrťroky tohto roka Sociálna poisťovňa vykonala spolu 325,6 tisíc exekučných zrážok z dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy