Jack Ma nenávidel Billa Gatesa, prečo zmenil názor?

, CNBC Foto: SITA/AP

Zakladateľ spoločnosti Microsoft, Bill Gates, je zdrojom inšpirácie pre mnohých podnikateľov, v neposlednom rade aj pre niektoré z dnešných ikon. Ale keď Jack Mac začínal, Gates bol bol pre neho zdrojom neskutočnej frustrácie.

"Keď som bol mladý, nenávidel som Billa Gatesa, pretože som si myslel, že Microsoft využil všetky príležitosti," povedal Ma na summite o inováciách v Tel Avive v Izraeli. "IBM, Oracle, využívajú všetky príležitosti," pokračoval výkonný riaditeľ spoločnosti Alibaba.

Ma povedal, že keď začínal s Alibaba v roku 1999, bol presvedčený, že ceny účtované týmito veľkými spoločnosťami, sťažujú podmienky novým začínajúcim podnikom, ako je jeho čínska spoločnosť zameraná na elektronický obchod, v prístupe k technológiám. Ale čoskoro si uvedomil, že to nie je Gates alebo niektoré z ďalších veľkých mien, kto bol na vine. To on sám si blokoval príležitosti tým, že sa uchýlil k všeobecnému ospravedlneniu, ktoré bráni mnohým potenciálnym podnikateľom.

"Väčšina ľudí sa stále sťažuje," poznamenal Ma. "Ale ak môžete vyriešiť sťažnosť, ak vyriešite problémy, potom to je príležitosť." Pre Alibaba to znamenalo prísť s jednoduchšou, lacnejšou technológiou, Ma dúfa, že sa milióny malých podnikov k tejto jeho platforme pridá.

"Náklady na používanie tohto IT bolo pre nás príliš vysoké, takže sme museli inovovať," povedala Ma. "Museli sme navrhnúť niečo jednoduchšie, čo bude postačovať. Boli sme donútení," povedal.

V skutočnosti sa väčšina inovácií deje "nie preto, že to ľudia chcú, ale preto, že sú donútení," pokračoval Ma.

Odvtedy už uplynuli takmer dve desaťročia, dnes už má Ma úzke vzťahy s Gatesom, často cituje nadáciu Billa & Melindy Gates ako inšpiráciu pre svoje vlastné dobročinné úsilie. Malá, zdravá konkurencia však naďalej zostáva medzi dvoma technologickými magnátmi. Minulý mesiac, keď Ma oznámil svoj blížiaci sa odchod z postu predsedy Alibaba, trval na tom, že urobí jednu vec lepšie ako Gates. "Nikdy nebudem tak bohatý ako on, ale jedna vec, ktorú dokážem urobiť lepšie, je predčasne odísť do dôchodku," povedal Ma.

Súvisiace články

Aktuálne správy