Ubytovacie služby budú mať od budúceho roka zníženú DPH vo výške 10 percent

, SITA Foto: TASR/Dušan Hein

Národná rada SR schválila príslušnú novelu zákona o dani z pridanej hodnoty na návrh poslancov za SNS.

Pre ubytovacie služby bude od budúceho roka platiť znížená daň z pridanej hodnoty vo výške 10 percent. Národná rada SR totiž v utorok schválila príslušnú novelu zákona o DPH na návrh poslancov za SNS. Nižšia DPH sa mala od 1. januára 2019 vzťahovať pôvodne len pre hotelové a podobné ubytovacie služby, turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby, ako aj na prevádzku táborísk, rekreačných a dovolenkových kempov.

Parlament však schválil pozmeňujúci návrh SNS, aby znížená DPH platila pre všetky ubytovacie služby. Tak podľa národniarov nebudú zvýhodnené určité ubytovacie služby oproti zvyšným. Zároveň nebude potrebná zmena informačných systémov orgánov štátnej správy a predíde sa možným problémom v aplikačnej praxi pre rozlišovanie jednotlivých druhov ubytovacích služieb. Okrem toho touto zmenou klesne sadzba DPH aj na ubytovanie v školských domovoch a internátoch, čo by malo mať pozitívny dopad na žiakov, študentov a ich rodičov.

SNS tvrdí, že ide o systémový návrh na rozvoj regiónov v prospech slovenského hospodárstva. "Týmto krokom, ktorý sa našej strane podarilo uzákoniť, sa podporí rozvoj v mikroregiónoch. Zvýši sa zamestnanosť, bude to opäť systémová a cielená podpora domáceho cestovného ruchu aj kúpeľníctva. Rovnako sa zvýši prínos pre územné samosprávy," zareagoval na schválenie nižšej DPH na ubytovacie služby predseda NR SR a SNS Andrej Danko.

Kritizoval SaS za to, že nepodporila návrh SNS na zníženie DPH na podporu podnikateľov v cestovnom ruchu. "Opäť sa ukázalo, že SaS iné hovorí a iné koná. Na jednej strane sa tvári, ako chce slovenským podnikateľom pomôcť, na druhej strane, keď má tú príležitosť, tak v pléne hlasuje proti," vyhlásil Danko. Pripomenul aj schválenie rekreačných poukazov, ktoré pripravila tiež SNS, vďaka čomu si Slováci podľa Danka budú môcť dovoliť spoznávať Slovensko.

Aj na základe pozitívnych skúseností iných členských štátov Európskej únie je podľa predkladateľov predpoklad, že takéto legislatívne opatrenie zvýši dopyt po ubytovacích službách na Slovensku, a tým pozitívne podporí ďalší rozvoj cestovného ruchu. Rovnako sa očakáva pozitívny dopad na občanov využívajúcich ubytovacie služby z dôvodu predpokladaného zníženia ich konečnej ceny. Zároveň sa podľa poslancov za SNS zavedením zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty na ubytovacie služby predpokladá zlepšenie ich dostupnosti pre širšiu skupinu obyvateľstva oproti súčasnému stavu a zvýšenie domáceho cestovného ruchu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy