Kryptomenám chvíľu svitalo na lepšie časy

, lindak Foto:getty images

Minulý týždeň v pondelok mali možnosť traderi zažiť trošku vzrušenia po dlhšej nude na kryptomenových trhoch. Cena bitcoinu vzrástla z približne 6400 dolárov na skoro 7000 v priebehu jedného dňa. Rovnako kapitalizácia kryptomien v priebehu dňa vzrástla o približne 20 miliárd dolárov. Dôvodom boli problémy tzv. stable coinu tether (USDT).

Stable coiny sú špeciálne krypto-aktíva, ktoré fungujú ako asset backed tokeny, čiže tokeny kryté aktívom z reálneho sveta. Konkrétne tether patrí medzi tzv. IOU (i owe you), v preklade „dlhujem vám“. Konkrétne spoločnosť stojaca za tetherom sa zaviazala, že hodnota tokenu bude naviazaná na hodnotu doláru, a to v pomere 1:1.

Problémom tohto projektu je, že nie je úplne založený na vlastnostiach blockchainu. Musíte veriť tretej strane, že skutočne drží také množstvo dolárov, ktoré verejne deklaruje. A to je práve kameňom úrazu pri stable coine tether. Nikto oficiálne zatiaľ účty tohto projektu neauditoval. V súčasnosti sa tether obchoduje na niekoľkých burzách a jeho funkciou je primárne hedging, keďže funguje ako náhrada národných mien, pretože nie všetky burzy majú zalistované národné meny v menových pároch s kryptomenami. Doteraz sa používal často ako „bezpečný prístav“ pre obchodníkov, v prípade problémov kryptomien.

Obchodníkom pravdepodobne došla trpezlivosť a to pre dva dôvody. Prvým je spomínaný audit, ktorý v prípade tetheru chýba. Druhým je prepojenie na burzu Bitfinex a Noble bank kde sa mohli vykonávať špekulácie v rámci obchodovania s kryptomenami. Z toho dôvodu cena tetheru klesla v priebehu nedeli a pondelka na 0,92 dolára a jeho kapitalizácia klesla o viac ako 200 miliónov dolárov na približne 2,4 miliardy dolárov. V súčasnosti sa jeho kapitalizácia pohybuje na hranici dvoch miliárd dolárov a špekuluje sa, čo bude ďalej s projektom, keďže burzy sa už začínajú ohliadať za inými stable coinami, ktoré sú lepšie zabezpečené a často majú aj štátne povolenia a licencie.

V rovnakom čase vyšla aj správa, že investičná spoločnosť Fidelity, ktorá má v aktívach viac ako 7 biliónov dolárov, sa otvára kryptosvetu. Pripravuje službu na nákup a úschovu kryptomien pre inštitucionálnych investorov. Tu treba zdôrazniť, že zatiaľ nie pre bežných malých investorov.

O príleve inštitucionálnych investorov prostredníctvom toľko skloňovaných ETF má rozhodovať aj Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC). Po tom, ako odmietla všetkých 9 žiadostí, zároveň na druhý deň vyhlásila, že sa na žiadosti znovu pozrie. V súčasnosti už je známy finálny dátum dokedy by mala rozhodnúť. Posledný možný termín je 5. novembra, avšak netreba čakať prelomové rozhodnutie, keďže ich požiadavka sa stále nenaplnila. Tou požiadavkou bola a je stabilita kryptomenových trhov, ktoré budú odolné voči veľkým rybám, ktoré by mohli ovplyvňovať trh. Toto zatiaľ kryptomeny nedokážu splniť.

Autorom je Martin Lindák, Analytik Pro Partners Holding

 

Súvisiace články

Aktuálne správy