Peniaze na burze: Bohatí bohatnú oveľa rýchlejšie ako bežná populácia

, The Guardian Foto: getty images

V aktuálnej správe švajčiarskej banky Credit Suisse sa píše, že bohatstvo už bohatých narástlo oveľa rýchlejšie ako je rast populácie, pretože tí, ktorí investovali, profitovali z rastu trhov.

V USA sa za uplynulý rok objavilo viac ako 6 000 jednotlivcov, ktorých čisté imanie prevyšuje 50 miliónov USD. Celkovo ich je v USA  70 540, čo znamená, že krajina tvorí 47 % globálnej populácie ultrabohatých. Správa uviedla, že v Spojených štátoch sú zdanlivo nevyčerpateľné možnosti pre rast bohatstva domácností.

Na druhom mieste skončila Čína, s 16 510 superboháčmi, po nej nasleduje Nemecko  s 6 320, čo je pokles o 11 %. Spojené kráľovstvo má štvrtú najväčšiu populáciu superboháčov, umiestnilo sa pred Japonskom, Indiou a Talianskom. V Rusku a Indii drží 1 % najbohatších viac ako polovicu bohatstva.


V celosvetovom meradle je len o niečo menej ako 150 000 ľudí s majetkom väčším než 50 miliónov dolárov. Z tejto množiny je 50 000, ktorí majú čisté imanie viac ako 100 miliónov dolárov a 4 390 má majetok za viac ako 500 miliónov dolárov. Celkové bohatstvo na svete vzrástlo o 14 miliónov dolárov na 317 miliónov dolárov.


Od prelomu tisícročí sa počet ultrabohatých zvýšil štvornásobne, podľa správy. "Je to čiastočne spôsobené tým, že hranice medzi milionárom a ultaboháčmi sú statické a absolútne, zatiaľ čo celá distribúcia bohatstva sa posúva. Svet sa stáva bohatším miestom s postupne čoraz menším počtom členov ", uviedla správa. "Zvyšujúca sa nerovnosť môže tiež zvýšiť rýchlosť, s akou sa rodia milionári."

Najbohatšie 1 % vlastní menej ako polovicu svetových aktív, čo je zhruba rovnaký podiel ako minulý rok. Credit Suisse uviedla, že dominancia superbohatých bola spôsobená rastúcou nerovnosťou, ale vidieť náznaky, že by sa situácia mohla zlepšiť.

"Od globálnej finančnej krízy sa majetková nerovnosť postupne zvyšovala, čiastočne to spôsobil rastúci podiel finančných aktív a posilňovanie amerického dolára," uviedla správa. "Zdá sa, že tieto základné faktory slabnú, takže je pravdepodobnejšie, že majetková nerovnosť bude v budúcnosti skôr klesať ako rásť."

Správe hovorí aj o tom, že ženy začínajú doháňať mužov z hľadiska veľkosti majetku, pričom ženy držia 40 % celosvetového bohatstva. Existuje však veľmi málo žien miliardárok. Len 244 z celkového počtu 2208 miliardárov uvedených na zozname časopisu Forbes sú ženy. Nemecko má najvyšší podiel žien miliardárok, každá štvrtá osoba s deviatimi nulami na konte je žena. Credit Suisse vyzdvihla Indonéziu, Singapur a Taiwan ako krajiny s viac ako 20 mužskými miliardármi a žiadnou ekvivalentne bohatou ženou.

Nannette Hechler-Fayd'herbeová, investičná strategička banky, uviedla, že aj keď medzi mužmi a ženami na celom svete pretrváva rozdiel v bohatstve, v niektorých regiónoch je oveľa výraznejší ako inde. Avšak tento rozdiel sa v priebehu rokov výrazne zúžil. Očakáva sa, že trend bude pokračovať, keď čoraz viac žien má prístup k vzdelaniu aj na trh práce.  "Existujú aj náznaky toho, že viac sebestačných žien dokáže uspieť v podnikaní a vstupuje do najvyšších úrovní bohatstva. Avšak aj v tých krajinách, kde je pokrok najsilnejší, zostávajú výzvy. Je potrebné urobiť viac, aby ženy mali rovnakú príležitosť vybudovať, zdediť a podieľať sa na tvorbe bohatstva."

Súvisiace články

Aktuálne správy