EÚ dostala od Talianska list vysvetľujúci návrh rozpočtu

Podľa Európskej komisie plány krajiny na zvýšenie deficitu rozpočtu predstavujú odklon od rozpočtových pravidiel Európskej únie.

Európska únia dostala od talianskej vlády list, v ktorom Rím vysvetľuje svoj návrh rozpočtu pre rok 2019. Potvrdil to v pondelok hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas, ktorý uviedol, že list „práve prišiel“. Ako dodal, v utorok „bude EK diskutovať o postupe a rozhodne“ o svojich nasledujúcich krokoch.

Rozpočtové plány Talianska viacerí lídri EÚ kritizovali. Minulý týždeň EK odovzdala Taliansku ostrý list, v ktorom upozornila, že plány krajiny na zvýšenie deficitu rozpočtu predstavujú odklon, ktorý je „bezprecedentný v histórii“ rozpočtových pravidiel Európskej únie.

Talianska vláda na mimoriadnom zasadaní v sobotu definitívne schválila návrh rozpočtu porušujúceho pravidlá Európskej únie, a to aj napriek zhoršeniu ratingu krajiny. Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v piatok večer zhoršila taliansky rating na stupeň Baa3 so stabilným výhľadom, čo odôvodnila „podstatným oslabením fiškálnej sily Talianska“. Agentúra uviedla, že plány krajiny zvýšia jej rozpočtový deficit na 2,4 percenta hrubého domáceho produktu, čiže na úroveň, ktorá bude trikrát vyššia, ako sľubovala predošlá talianska vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy